Vágólapra másolva!
Nagyüzemi édességgyártás folyik ezekben a napokban világszerte, minden nemzetnek van ugyanis olyan jellegzetes desszertje, mely karácsonykor ott díszeleg az asztalon. A magyarok bejglit, az angolok pudingot, a skótok palacsintát, a franciák csokoládés fatörzset készítenek. Miért pont ezekkel koronázzák a különböző nációk a vacsorát? Édes karácsonyi körutazás, receptekkel.
Vágólapra másolva!

Magyarország - bejglimánia

Megbecsülni is nehéz lenne, hogy karácsonykor hány rúd bejglit esznek meg a magyarok. Nemzedékről nemzedékre menekített receptek, trükkök segítenek abban, hogy ez a speciális kelt tészta igazán finom legyen, ne száradjon ki, ne repedjen fel, de ne is maradjon nyers. Töltelékei közül a mákos és diós a hagyományos, de mostanra már ismert a gesztenyés, aszalt gyümölcsös, marcipános változat is.

Bejgli alaptészta (kipróbált házirecept)

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só.

Elkészítése: Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Majd hozzákeverjük az élesztős tejet is, hozzáadunk még egy tojást és késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék). Amikor a tésztára rakjuk a máktölteléket, alá egy pici meggylekvárt is kenhetünk, és alaposan megszórjuk meggyel. Lehet előzőleg lefagyasztott és felengedett, lehet befőtt is.
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.

Gesztenyetöltelék: 40 dkg édes gesztenyepürét összegyúrunk 2,5 dkg vajjal, 3 dkg rumba áztatott, lecsepegetett mazsolával, 1 tojássárgájával és 10 dkg porcukorral.

Franciaország - csoki csokival

A gall télapót - aki úgy néz ki, mint a mi Mikulásunk, de akkor dolgozik, amikor a mi Jézuskánk - Pére Noelnek, Tél Apának hívják. Ő is, akárcsak angol és amerikai kollégái, harisnyába csempészi az ajándékot. Ezt az ínyenc mikulást természetesen nem lehet bármivel kényeztetni: a franciák egy csokikrémmel bolondított, rumos piskótával teszik édesebbé az ünnepet. A Buche de noel elkészítése macerásnak tűnik, de lényegesen könnyebb, mint a mi bejglink, kezdő háziasszonyok is boldogulhatnak vele. A franciák ezen kívül még a "tizenhárom karácsonyi desszert" nevű finomságot is elkészítik, amelyben - az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékeztetve - 13 különleges összetevő: mazsola, birsalmasajt, marcipán, nugát, kandírozott citrom, dió- és mogyoróbél, körte, aszalt szilva, füge, mandula és datolya található.

Buche de noel

Hozzávalók: A tésztához: 6 evőkanál cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaó, 6 evőkanál rétesliszt, 3 evőkanál rum, késhegynyi szódabikarbóna
A krémhez: 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 evőkanál kakaó, reszelt narancshéj, 20 dkg vaj

Elkészítés: A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük, és felcsavarva hagyjuk kihűlni. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a puha vajjal. A szétnyitott piskótatekercset megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívül is bevonjuk a kakaókrémmel. A krémet villával berovátkoljuk, hogy "fakérget" kapjunk. Szeletelés előtt legalább 8 órára hűtőszekrénybe helyezzük. Meg lehet szórni egy kis kókuszreszelékkel, hogy olyan legyen, mint egy behavazott fatörzs.