Citromos lepényhal borsópürével

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
4 szelet lepényhal filé, 1 db citrom, 40 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 1 csokor bazsalikomlevél, 2 szál újhagyma, só, darált bors

Elkészítése:
Tegyük egymás mellé a halfiléket, csorgassuk meg őket enyhén olívaolajjal, daráljunk rá borsot, sózzuk meg, és reszeljünk rá citromhéjat. Pár csepp citromlével csepegtessük meg, majd tegyük egy nagy tányérra, fedjük le fóliával és pár órára tegyük a hűtőszekrénybe.

Míg a hal a hűtőben pihen, készítsük el a borsópürét. Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi olívaolajat egy lábasban, tegyük bele az összezúzott fokhagymát és a felkarikázott újhagymát. Pároljuk pár percig, míg a hagyma meg puha nem lesz. Szórjuk rá a zöldborsót, tépkedjük rá a bazsalikomleveleket, ízesítsük sóval és kevés darált borssal.

Közepes lángon fedővel lefedve pároljuk pár percig, majd öntsünk alá egy decinyi vizet. Ha a borsószemek megpuhultak, vegyük le a tűzről és kézi mixer segítségével pürésítsük össze.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Forrósítsunk fel pár kanálnyi olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyünk bele a befűszerezett halfiléből, majd mindkét oldalát közepes hőmérsékleten süssük két-két percig.

Tálaláskor kanalazzunk a borsópüréből nagy tányérra, mellé helyezzük a megsütött halfilét. Tetejét reszelt citromhéjjal szórjuk meg. Pár szem petrezselymes burgonyát tálalhatunk még hozzá.