Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ami az egészséghez kel(l)

Vágólapra másolva!
Egyesek szerint tipikus menza koszt, de vannak, akik úgy vélik igazi ínyencség. Ami biztos, hogy fontos, és vitamindús élelmiszer, ami ráadásul bírja a hideget, így akkor is fontos vitaminforrás, amikor már semmi más nem szedhető. Nagytestvérét sem övezi túl nagy népszerűség, pedig a levestől a főzelékig sok mindenbe jó. Terítéken a kelbimbó és a kelkáposzta.
Vágólapra másolva!

Talán csak a spenót előzi meg a gyerekek körében legnépszerűtlenebb kaják között a kelbimbót, de a férjek is gyanakodva figyelik, ha asszonykájuk főzéshez kezdi előkészíteni az aprócska kelkáposztára hajazó zöldséget. A zsigeri undornak a kelbimbó íztelensége lehet az oka, amit csak fokoz, hogy leggyakrabban agyonfőzött állapotban találkozunk vele, más, ősz végén is kapható zöldségekkel egy levesben.

Mert a kelbimbó olyannyira tipikus őszi vitaminforrás, hogy leszedni is leginkább csak az első fagyok után érdemes, amikor már egyszer-kétszer megcsípte a dér. Állítólag ilyenkor sokkal finomabb, mint frissen. Sőt, van, aki azt állítja, hogy a kelbimbó nem csak az őszt, de az enyhébb telet is kibírja rideg tartáson, vagyis nyugodtan hagyjuk csak a magasra nőtt, félig fás száron, és szüreteljünk belőle - akár a hó alól is - egész télen.

Piacolás, felhasználás

A lakótelepi kelbimbó rajongóknak persze marad a piac, ahol néha feltűnik. Vásárláskor arra kell figyelni, hogy élénkzöld színű, foltmentes bimbókat vegyünk. Az apróbb bimbók zsengébbek, kisebb a tisztítási veszteségük, a nagyobbakról a külső leveleket le kell szedni. Emiatt a kelbimbó tisztítása elég macerás, ezért, no meg azért is mert sajnos nem minden helyen kapható, gyakran mélyhűtve alussza csipkerózsika álmát, arra várva, hogy felébresszük benne a sok vitamint és egyéb egészséges dolgokat.

Jellemző fűszere a köménymag és a majoránna, amelyek kitűnően ellensúlyozzák a bimbóskel kesernyés, enyhén csípős ízét. Ráadásul szinte bármilyen ételben megállja a helyét: legyen az leves, húsételek mellett köret, de kínálhatjuk angolosan, lengyelesen, csőben sütve, hidegtálon, salátában.

Kelbimbó a tálon, rózsabimbó az arcon

Mivel a kelbimbó igen gazdag mindenféle vitaminban és ásványi anyagban, nem érdemes lottyadtra főzni, hogy mindez megmaradjon benne. A bimbóskel tápértéke ugyanis az összes káposztafélék között a legmagasabb. 7 % szénhidrát, 4,5 % fehérje tartalma mellett, 100 g belőle a napi C-vitamin szükséglet másfélszeresét tartalmazza, vagyis 112 mg-ot. Van benne ezen kívül karotin, E- B1-, B2 K-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm és vas. Rostban gazdag, de rostjai finomabbak, mint a kelkáposztáé.

A sok vitaminnak és nyomelemnek köszönhetően gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki, de rajongói szerint még ennél is több mindenre jó, talán csak a tyúkszemet nem gyógyítja.

Folsav tartalmának köszönhetően pirospozsgás lesz tőle az arc, és fogyasztása segít megtartani a bőr színét. Mivel ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy javítja a vérkeringést, egyben fittebbnek is érezhetjük magunkat.
Végül, de nem utolsósorban nem hizlal: százgrammnyi konyhakész kelbimbó energiatartalma 36 kcal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről