Rák, kagyló magyarosan

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Rákkal töltött palacsinta

Hozzávalók: 8 db hagyományos, sós palacsinta, 1 doboz konzervrák, 10 dkg gomba, 2 dkg vaj, 20 dkg liszt, 2 cl konyak, só, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 db tojás

A megtisztított, megmosott gombát felszeleteljük, kevés olvasztott vajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt konzervrákot, meghintjük kevés liszttel, sóval. Hozzáöntjük a konyakot is. Massza sűrűségűre főzzük. A palacsintákat betöltjük, széleit behajtva feltekerjük. Hagyományos módon bepanírozzuk, majd meleg olajban aranysárgára sütjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 3020 kJ/720 kcal

Ajánlott ital: száraz fehérbor - Egri Chardonnay 1999

Magyaros rákpörkölt

Hozzávalók: 30 dkg főtt rákhús, 2 dkg édes-nemes paprika, 1 dl erőleves, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 2 dkg liszt

A rákhúst felhevített vajban felmelegítjük, meghintjük fűszerpaprikával. Kevés liszttel megszórjuk, majd erőlevessel felengedjük. Hozzáadjuk a megmosott, darabolt paprikát, paradicsomot. Ízesítjük áttört fokhagymával, kiforraljuk. Főtt burgonyával körítjük.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 3400 kJ/810 kcal

Ajánlott ital: száraz vörösbor - Szekszárdi Kadarka 2000

Kagylókoktél

Hozzávalók: 20 dkg kagyló (lehet konzerv is), 15 dkg csirkemell, 1 doboz rákkonzrev, 2 evőkanál olajbogyó, 2 dl majonéz , 0,5 dl fehérbor, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, 2 dkg vaj

A megmosott csirkemellett kisebb kockákra vágjuk. Kevés olvasztott vajon, Delikát ételízesítővel fűszerezve lepirítjuk. Hozzáadjuk a kagylót, majd a leszűrt rákhúst. Kevés fehérbort ráöntve, megpárolva kihűtjük. Belekeverjük az olajbogyót is. Az egészet lazán átkeverjük majonézzel. Előhűtve tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal

Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2000

Korábban

A Formabontó ünnepi fogások című cikkünkből megtudhatják, hogyan készül a rákkoktél.