Néhány mondat a halványító zellerről

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A halványító zeller nálunk még kevéssé ismert és használt zöldségféle, pedig az egyik legfinomabb, és szinte egész évben kapható - a fő szezonja októbertől márciusig tart. Hazánkban nem nagyon termesztik - angol zellernek is hívják -, így importáruként érkezik, és nagyobb piacokon, szupermarketekben kapható. Általában salátákhoz használják, és alacsony energiatartalma miatt diétában is ajánlott. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a levélnyelek zsengék, zöldek, rugalmasak és húsosak, a levelek pedig frissek, zöldek legyenek. Ha a szárak puhák, illetve barnás színeződések vannak a növényen, akkor már nem friss.
A zellert nedves ruhába csavarva pár napig tárolhatjuk a hűtőszekrény alsó rekeszeiben.

A világoszöld leveleket levágjuk, és a már elkészült ételhez adjuk. A vastagabb levélnyelekről a "szálkákat" lehántjuk, akár a rebarbaránál. A friss, gyenge, ropogós levélnyeleket érdemes nyersen felhasználni: vagy feldarabolva adjuk salátákhoz, vagy egészben tálalhatjuk más feldarabolt zöldségekkel együtt, amelyekhez úgynevezett dipet, mártogatós szószokat adhatunk. Csak a vastagabb részeket érdemes megpárolni. Jellegzetes, intenzív íze van, ezért nem nagyon kell fűszerezni.
A halványító zeller gazdag ballasztanyagokban, kalciumban, káliumban. Tartalmaz még szénhidrátokat, zsírt, fehérjét, foszfort, magnéziumot, nátriumot, vasat, A-, B1-, B2-, C-vitamint és niacint.
Energiaértéke 20kcal/85 KJ/100 gr.


Halványítózeller almával

Hozzávalók: 1 fej halványítózeller, 2 nagyobb alma, 1 citrom kifacsart leve, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál (vagy izlés szerint kevesebb is lehet) mustár, kevés só, fehérbors, tálaláshoz salátalavél.

A halványítózeller szárakat megmossuk, leszálkázzuk, és félcentis darabokra vagdossuk. A levelek egy részét félretesszük díszítéshez, a többit máshoz használjuk fel. Az almákat kimagozzuk, és héjával együtt kis kockákra vágjuk. A zellert elkeverjük az almával, meglocsoljuk a citromlével, sózzuk - vigyázzunk a sóval, mert a mustár is elég sós -, fehérborssal megszórjuk, belekeverjük a mézet és a mustárt. Az egészet jó alaposan összevegyítjük.
Egy tálat kibélelünk megmosott, megszárított salátalevelekkel, belehalmozzuk a salátát, a tetejét a zellerlevelekkel díszítjük. Tálalás előtt 1-2 órára behűtjük.