Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tudja-e a zsírokról, olajakról?

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
  • A főzéshez használt olaj egyhatodát földimogyoróból állítják elő.
  • Kutatások szerint a kilencvenes években folyamatosan csökken a zsiradékfogyasztás (az olajat és vajat is ideértve). 1996-ban például 5%-kal kevesebb volt, mint az előző évben.
  • A kilencvenes években az éttermekben a libamáj a legdivatosabb és a leggyakrabban ajánlott ételféleség (Foie gras). Kifejezetten a tömött liba mája, amely majdnem egészében zsírból áll.
  • Fél liter mandulaolaj nyeréséhez kb. 1000 szem mandula szükséges.
  • Tibetben a jakvajjal ízesített fekete tea a mindennapi kulináris örömök része.
  • A francia sütemények és a croissant (hajtogatott vajas tésztából az igazi) azért olyan finomak, mert a francia vajnak nagyon magas a zsírtartalma, és kevesebb vizet tartalmaz.
  • Az olívaolaj pályafutása nagyon régen kezdődött. Már Krisztus előtt 5000-ben sajtoltak.
  • Főzéshez használatos olajat készítenek napraforgóból, repcéből, kukoricacsírából, diófélékból, tökmagból. De sajtolnak olajat szőlőmagból, avokádóból és citrusfélék héjából is.
  • Az az olívaolaj kaphatja meg az "extra szűz" jelzőt, amelyet az első sajtolásra nyernek és alacsony a savtartalma. Az újabb sajtolások eredményeképpen kevésbé ízes és egyre savasabb olajat nyernek.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről