A polgári konyha hagyományos karácsonyi ételei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Borleves

Hozzávalók: 1 liter száraz fehér bor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojássárga.

A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk.
Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz és kevergetve forrpontig hevítjük. Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.

Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1315 kJ/ 313 kcal

Gesztenyével töltött pulyka

Hozzávalók: 2,5 kg pulyka, 80 dkg gesztenye, 80 dkg sertéshús, 5 g törött bors, 3 db tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, só.

A megtisztított gesztenyét egy kevés húslevesbe téve puhára pároljuk, majd lehűtve apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A ledarált sertéshúst megsózzuk, törött borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt és a gesztenyét, majd jól összedolgozzuk.
Az előkészített pulyka mellcsontját belülről óvatosan kifejtjük és a hasüreget az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást bevarrjuk vagy hústűvel betűzzük. A pulyka melle részét vékony szalonnalapokkal borítjuk és vékony zsineggel rákötözzük. A pulykát megsózzuk, tepsibe helyezzük és leöntjük olvasztott zsírral. Nem túl forró sütőben, többszöri locsolgatással, szép lassan sütjük. Sütési ideje 2-2,5 óra. A sütőből kivéve kevés ideig pihentetjük, feldaraboljuk és frissen sütött hasábburgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 190 perc
Egy adag: 3257 kJ/ 776 kcal
Ajánlott ital: Siklósi olasz rizling


Hargitai sertésborda

Hozzávalók: 50 dkg sertéskaraj, 12 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 30 dkg sertéshús, 3 g törött bors, 2 g majoránna, 15 dkg füstölt kolbász, 4 db savanyú káposztalevél, 20 dkg füstölt szalonna, 80 dkg savanyú káposzta, 1 csomó kapor, 4 dkg liszt, 4 dl tejföl, só.

A sertéskarajból négy egyforma nagyságú 10-12 dkg-os szeletet vágunk, enyhén kiveregetjük és megsózzuk. Kevés zsírban a hússzeleteket elősütjük, majd félretesszük. A sütésből visszamaradt zsírban finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, hozzáadjuk a ledarált sertéshúst, sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük és megpároljuk. Amikor kihűlt, négy részre osztva a hússzeletek tetejére halmozzuk, erre tesszük a vékony szeletekre vágott füstölt kolbászt. Ezután savanyú káposztalevelekbe burkoljuk és vékony zsineggel átkötjük.
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, lábasba téve kiolvasztjuk, hozzátesszük a kimosott, szálas savanyú káposztát, megsózzuk, kevés vízzel felengedjük és a tetejére rakjuk a káposztába burkolt hússzeleteket. Lefedve, nem erős tűzön készre pároljuk. Ezután a hússzeleteket kiszedjük, a zsineget eltávolítjuk. Az apró káposztába keverjük a megvágott kaprot, és tejfölös habarással sűrítve, néhány percig forraljuk.
Tálaláskor a káposztára helyezzük a káposztalevélbe burkolt hússzeleteket, kevés tejföllel leöntjük és friss, vágott kaporral megszórjuk.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 2650 kJ/ 631 kcal
Ajánlott ital: Gróf Nagyrédei rosé


Almával töltött fácán

Hozzávalók: 2 db fácán (fiatal), 10 dkg füstölt szalonna, 2 g majoránna, 4 db alma, 10-12 db szegfűszeg, 1 dl olaj, só.

Az előkészített fácán mellét vékony csíkoka vágott füstölt szalonnával megtűzdeljük. Kívül-belül megsózzuk, a hasüregébe majoránnát szórunk. Az alma héját kissé bevagdaljuk, mindegyikbe 2-3 db szegfűszeget szúrunk. Két-két almát a hasüregbe helyezünk és a nyílást hústűvel összetűzzük. A fácánt tepsibe tesszük, forró olajjal leöntjük és középmeleg sütőben megsütjük. Tálaláskor a hasüregben megsült almákat cikkekre vágva a tál egyik végére tesszük, majd a mellé tett, feldarabolt fácánt gombás rizzsel körítjük. Külön almapürét kínálunk mellé.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1966 kJ/468 kcal
Ajánlott ital: Soproni kékfrankos rosé


Vadpástétom rakott makarónival

Hozzávalók: 60 dkg vadhús (őz, szarvas, nyúl), 1 dl olaj, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 10 dkg zeller, 5 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 g őrölt bors, 2 db babérlevél, 2 g szerecsendió, 1 dl tejföl, 5 dkg füstölt szalonna, 4 db tojás, 15 dkg makaróni, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só.

A vadhúst lábasba tesszük, megsózzuk és forró olajjal leöntjük. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, vöröshagymát, fokhagymát karikákra szeljük. Hozzáadjuk a húshoz, őrölt borssal, babérlevéllel, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Erős tűzön átpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve, fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt ledaráljuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a tejfölt, a kockákra vágott füstölt szalonnát és a tojást, majd jól összekeverjük.
A makarónit sós vízben kifőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. A lereszelt márványsajtot a makarónival és az olvasztott vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét. Az őzgerinc formát vajjal vastagon kikenjük, a makaróni egy részét az aljára tesszük, erre egy sor húsvagdalékot teszünk és elsimítjuk. A rétegezést kétszer-háromszor megismételjük úgy, hogy a forma tetején makaróni legyen.
Vízfürdőbe téve, középmeleg sütőben 30-35 percig pároljuk. A pástétomot tálra borítjuk és felszeletelve, reszelt sajttal gazdagon megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 65 perc
Egy adag: 2054 kJ/ 489 kcal
Ajánlott ital: Szekszárdi kékfrankos

Korábban:

Néhány különleges halrecept közreadásával szeretnénk felhívni figyelmüket arra, hogy a karácsonyi ünnepi asztalra miként lehet becsempészni új ízeket.