Szilveszteri fülesek

Vágólapra másolva!
Különleges malacságokat ajánlunk az év utolsó napjára. Szerencsehozó malacok, szende báránykák és borjak fülét készítjük el szilveszteri menünkben. A receptek 1841-ből származnak, de természetesen mai alapanyagokkal készülnek.
Vágólapra másolva!

Bárányfül kevert raguval

Hozzávalók: 8 db bárányfül, 1 evőkanál ételízesítő, 1 liter húsleves, 2 db kakastaréj, 2 db csirkemell, 8 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 4 db sárgarépa, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió

A tisztított bárányfüleket húslevesben puhára főzzük a kakastaréjokkal együtt. A csirkemelleket ledaráljuk vagy pépesítjük tejszínnel és a fűszerekkel összedolgozzuk. Kiskanállal gombócokat formálunk belőle és a húslevesben ezt is megfőzzük. Vajból a liszttel, forró tejjel, tejszínnel fehér mártást főzünk. A húslevesből is keverjünk bele. Tálaláskor a borjúfüleket a levesből kiemelve tálra csúsztatjuk, körbeöntjük a fehér mártással. A kakastaréjokat hústővel a szárnyas combocskákra szúrjuk, és forrón tálaljuk.

Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 1603 KJ/383 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Egri Tekenőháti Pinot Noir 2000

Sertésfül királyi módon spanyol mártással

Hozzávalók: 6 db sertésfül, 2 evőkanál ételízesítő, 2 evőkanál mustár, só, babérlevél
A spanyol mártáshoz: 5 dkg vaj, 40 dkg marhacsont, 6 dkg liszt, 1 dkg cukor, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 5 dkg zeller, 15 dkg vegyes zöldség, 5 dkg zsír, só, őrölt bors, kakukkfű

Forrás: Magyar KonyhaA sertésfüleket megtisztítjuk, megpörzsöljük, jól átmossuk, ételízesítővel és a főszerekkel puhára főzzük. Közben elkészítjük a spanyol mártást. Az apróra vágott marhacsontot, a tisztított zöldségeket, zellert, vöröshagymát, fokhagymát a fűszerekkel együtt zsíron jól lepirítjuk, vízzel és vörösborral felöntjük és főzzük. Külön edényben cukrot pirítunk, hozzátesszük a paradicsompürét és a lisztet, majd a mártás alaphoz keverjük és további 2 órát főzzük. Végül leszűrjük. A sertésfüleket felcsíkozzuk, a spanyol mártással összeforraljuk, mustárt és vajat adunk hozzá, forrón tálaljuk. Almaszeletekkel díszítjük.

Elkészítési idő: 140 perc
Egy adag: 1393 KJ/333 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Pinot Noir 2002