Füstölt húsos vacsorák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A füstöt adó anyag (fafajta, szalma), a hőmérséklet, az időtartam a füstölés számos variációját teszi lehetővé. Egy-egy faluban rendszerint több háznál folytatnak bérfüstölést, sokan az egyikre, sokan a másikra esküsznek. A füstölnivalóktól is függ, mely füstölést választják. A füstöt fa és fűrészpor lassú égetésével állítják elő. Füstölésre alkalmas: a gyertyán, a dió, a bükk, a tölgy, a platán, az akác, az éger és a kéreg nélküli nyírfa. Illatot árasztó fák fűrészporát és szenet nem használnak. A lassú vagy hideg füstöléssel a hosszabb ideig tárolni kívánt termékeket füstölik.

Paula néni főzőiskolája
Nem tudja mi az a habarás, vagy mekkora egy közepes tojás? Paula néni, a Rama Receptklub háziasszonya készséggel segít minden sütéssel-főzéssel kapcsolatos kérdésben.
Kérdezni szeretnék Paulától!




Székely libacomb

Hozzávalók: 2 db pulyka alsócomb, ,15 dkg vöröshagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg savanyú káposzta, 2 dkg édes-nemes fűszerpaprika, 5 dl szárnyashúsleves (kockából), 2 dl tejföl, 3 dkg liszt, 1 dl étolaj, KNORR Delikát Ételízesítő Extra, köménymag

Forrás: Magyar KonyhaA kisebb kockákra vágott füstölt szalonnát kevés előhevített olajon üvegesre kisütjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, tovább pirítjuk. Meghintjük kevés fűszerpaprikával, felöntjük húslevessel. Beletesszük az alaposan megtisztított és megmosott pulykacombokat. Fedő alatt pároljuk. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a levétől kicsavart savanyú káposztát. (Ha túl savanyú, átmossuk előtte). Ráöntjük a maradék húslevest, és tovább pároljuk. Mikor a hús megpuhult, kiemeljük, majd a csontról lefejtve, ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Közben a káposztát ízesítjük kevés ételízesítővel, egész köménnyel, majd liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk az egészet. Jól kiforraljuk.
Tálalásnál a pulykaszeleteket ráhelyezzük a káposztára, tejfellel megöntözzük.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2590 kJ/620 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - tokaji furmint 2001

Baconba takart borda

Hozzávalók: 60 dkg csontozott sertésborda, 1 doboz szeletelt ananász, 20 dkg szeletelt bacon, 2 dl tejszín, 10 dkg roquefort sajt, 1 dl étolaj, Knorr Delikát Ételízesítő Extra, őrölt gyömbér

Forrás: Magyar KonyhaAz ananászt leszűrjük. A karajszeleteket megmossuk, mindkét oldalát meghintjük ételízesítővel, őrölt gyömbérrel, majd kevés hevített olajon elősütjük. Mindegyikre egy ananászkarikát helyezünk, majd betakarjuk szeletelt bacon szalonnába. Forró sütőben, aranysárgára sütjük. Közben a tejszínbe belereszeljük a sajtot, és lassan mártássűrűségűre forraljuk. Tálalásnál ezt a mártást öntjük a hús alá. Burgonyafánkkal körítjük.

Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2390 kJ/570 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - balatonakali kékfrankos 2001