Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Őszi kúra szőlővel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGOAkár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt és gabonaféléket (pl. barnakenyeret), hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyag megtalálható bennük. A szőlő jó káliumforrás, és sokféle ásványi anyagot (vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamint (az összes B-vitamint, valamint C-vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi mikrotápanyagból csak kisebb mennyiséget. C-vitamin-tartalma például huszadrésze a kiviének.

A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. Azonban mint minden otthon préselt gyümölcslevet, a szőlő levét is mindig hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, mert e nélkül puffadást, hasmenést okozhat. A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100 grammban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható.
Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát. A szőlőhéjra sajnos könnyen rátelepszik a piszok - például föld, penész, mérgező légszennyezőanyagok, vagy növényvédőszerek maradványai -, ezért evés előtt a szőlőt mindig alaposan mossuk meg.
A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül, közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre is.

Szeretne ízletes ételeket fogyasztani, ugyanakkor csökkenteni a zsírmennyiséget? Használjon balzsamecetet. A balazsamecet a Trebbiano szőlő levéből készül, mely igen jellegzetes, intenzív aromát ad neki. Használhatjuk salátákhoz kevés olíva olajjal, vagy sütés előtt marinálhatjuk vele a húst. A benne található ecetsav pedig megvéd egyes étellel terjedő fertőzésektől.


Étkezés közben vagy utána azonban ne együnk szőlőt. Magas cukortartalma miatt igen könnyen megerjed, s így belülről jutunk nem kívánatos alkoholhoz. A szőlőt ne keverjük más gyümölccsel, még a saját fajtáival sem. Mivel a fajták választéka igen nagy, változatos táplálkozást jelenthet, más-más ízharmóniát produkálva.
Ha hízni akarunk és a bélműködést fokozni, célszerű édes szőlő kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös. Semmiképp se folytassanak szőlőkúrát a szoptatós anyák, a cukorbetegek és bélhurutbetegségben szenvedők.
1 kg szőlő tartalmaz 180 g szőlőcukrot, 130 g rostot, 6-9 g fehérjét, 5 g szerves sót, 5 g zsírt.

Forrás: ORIGOAz almához hasonlóan a szőlő is igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak.
Közismert a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.

Mindig vizsgáljuk meg azonban hogy nem kénes-e, mert az káros az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről