Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

<p>Farsangi lakoma</p>

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Hawaii bagett

Hozzávalók: 1 bagett (kb. 80 cm), 10 dkg vaj, 30 dkg sajt (trappista, eidami, gouda) szeletben, 1 doboz szeletelt ananász (nettó 340 g), 25 dkg főtt sonka vékony szeletekben, koktélcseresznye a díszítéshez

A kenyeret hosszában félbevágjuk, a feleket négyfelé szeljük, megvajazzuk. A sajtot kéregtelenítjük. A lecsepegetetett ananászkarikákat félbe-, ha vastagabb, négyfele vágjuk, a vajazott kenyereket először sonkával, majd ananásszal, végül sajttal takarjuk be. A megrakott kenyérszeleteket 10 percig 200 fokon sütjük, majd tálra rendezve minden szeletre cseresznyét teszünk.

Elkészítési idő: 25 perc
Egy adag: 1674 kJ/399 kcal


Különleges keleti puncs

Hozzávalók (1 liter puncshoz): 12-14 db gránátalma, 10 db kardamon mag, 2 db fahéj rudacska, 1 zöld citrom, 3-4 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl vodka

A gránátalmákat keresztben kétfelé vágjuk, majd citrusprésen az utolsó cseppig kipréseljük. A kardamon magokat törjük meg, és keverjük a gyümölcsléhez. A zöld citrom héját lereszeljük, 3-4 evőkanál citromlével, a cukorral elegyítjük, hozzátesszük a fahéj rudacskákat. Röviden az egészet felfőzzük, majd finom szűrön egy nagyobb edénybe átszűrjük. Hozzáadjuk a vodkát, és hűtőszekrényben lehűtjük. Long drink-poharakba elosztva, citromkarikákkal díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 721 kJ/172 kcal


Pulykamell narancsmártással

Hozzávalók (10 főre): 1,4 kg pulykamell filé, 1 dl olaj, 8 dkg liszt, só, őrölt bors ízlés szerint
a mártáshoz 10 dl Grand Gold Narancsdzsúsz sűrítménye, 15 dkg Demi Glace mártásalap, 10 dkg vaj, 10 dl tejszín, 15 dkg narancs, friss gyömbér
a körethez burgonyakrokett, mazsolás rizs, vörösboros körte

A befűszerezett pulykamell filét lisztbe forgatjuk, roston megsütjük. Vajban áthevítjük a metéltre vágott friss gyömbért és a narancshéjat. A mártásalapot felengedjük a tejszínnel és a kevés vízzel elkevert Grand Gold Narancs juice sűsítménnyel, majd jól kiforraljuk. Az üde, kitűnő ízű narancsmártást a hús mellé öntve, a köretekkel tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1558 KJ/371 kcal


Őszibarack-krémleves

Hozzávalók (10 főre): 3 dl Grand Gold Őszibarack juice sűrítmény, 20 dkg vanília pudingpor (hidegen készíthető), 2,5 liter tej vagy tejszín, 50 dkg őszibarack befőtt
a díszítéshez: pirított mandula, mentalevél

A vaníliapudingot a tej felével simára keverjük, majd a Grand Gold Őszibarack juice sűrítménnyel együtt, lassan a többit is hozzáöntjük. Jól behűtve, apró kockákra vágott őszibarackkal tálaljuk.
Közepében egy gombóc fagylalttal, tetején pirított mandulával és egy zöld mentalevéllel díszítve látványnak is fenséges.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1108 KJ/264 kcal


Csokoládépuding vörösboros körtével

Hozzávalók: 1 citrom, 1 narancs, 5 dkg őrölt mandula, 10 dkg piskótamorzsa (csokoládés), 1 dl vörösbor, 3 cl barna rum, vaj és cukor
a formák kenéséhez: 5 dkg vaj
6 dkg kristálycukor, 3 dkg méz, 2 teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál kardamon, fél teáskanál ánizs, fél teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál szegfűszeg, negyed teáskanál szerecsendió őrölve, 1 dkg kakaó, 3 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor szóráshoz
fél kg körte, 2,5 dl vörösbor (például merlot), 5 dkg cukor, 1 rúd vanília, 1 rúd fahéj, (kb. 5 cm hosszú), fél teáskanál étkezési keményítő

A citromot és a narancsot leforrázzuk, a héjukat finoman lereszeljük. A mandulával, piskótamorzsával, vörösborral, rummal együtt egy edényben összekeverjük, érni hagyjuk. 4 kisebb kávéscsészét (vagy pudingformát, ha nem több mint 2 dl-es) gazdagon vajjal kikenünk, cukorral megszórjuk.
A puha vajat a cukor és méz felével és az összes fűszerekkel habosra turmixoljuk. A kakaót és lisztet rászitáljuk az anyagra és elkeverjük. A tojás sárgákat egymás után a vajas masszához keverjük. A tojásfehérjéket nem egész keményre felverjük, és ezt is a vajas masszához adjuk.
A beáztatott piskótamorzsát is a masszához adjuk. A masszával megtöltjük az előkészített pudingformákat, nem színültig, csak fél centiméterrel a perem aljától. Az edényeket félig-háromnegyedig érő forró vízfürdőbe tesszük, 190 fokon 35-40 percig készre sütjük.
Amíg a pudingok készülnek, a tejszínt félkeményre felverjük, a kész pudingokat tányérokra tálalva a tejszínhabbal díszítjük, körülrakjuk körteszeletekkel.
A pudingok melegen, szobahőmérsékleten is ízlenek, ez esetben a körtét is melegen adjuk hozzá.

A vörösboros körte elkészítése a következő: a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítva negyedekbe vágjuk, majd a negyediket hosszában még elvágjuk. A vörösbort a cukorral és a hosszában felnyitott vaníliarúddal, fahéjjal felfőzzük. A vaníliát és fahéjat eltávolítva, a körtéket beletéve 7 percig közepes hőn megfőzzük. A körtéket kivesszük.
A főző lébe az 1 evőkanál hideg vízben feloldott étkezési keményítőt belekeverjük, elegyítjük, visszarakva a körtéket a lében kihűtjük. A pudingot a körtékkel tálaljuk.

Elkészítési idő: 85 perc
Egy adag: 2974 kJ/703 kcal


Citromos krém kedvenc

Hozzávalók: 2 dl hideg tej, 1 dl hideg tejszín, 1 csomag citromos puding-por, 2-3 evőkanál narancslikőr (vagy Cointreau), fél teáskanál reszelt citromhéj, néhány citrom és menta levélke a díszítéshez

A tejet és a tejszínt egy forró vízzel kiöblített edénybe öntjük, a krémport hozzáöntve a legalacsonyabb fordulatszámon mixeljük. A likőrt hozzáadva 3 percig nagyobb fokozaton mixeljük. A kész krémet 4 egyforma kehelybe elosztjuk, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Egy citrom héját kígyószerűen lehúzzuk, a levélkéket megmossuk. A kész desszertet a reszelt citromhéjjal és a levélkékkel díszítve kínáljuk.
Egy tipp: különleges ízt adhatunk krémünknek durván összetört dióval vagy egyéb gyümölccsel. Mélyhűtött málnát vagy más bogyós gyümölcsöt áttörve öntetként csurgathatunk a krémekre.

Elkészítési idő: 20 perc
Egy adag: 1504 kJ/358 kcal


Ajánlat

Koktélok A-tól Z-ig

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről