Hatékony módszer a szénanátha tüneteinek enyhítésére

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az orrjáratok nyálkahártyájának gyulladásos reakciója által kiváltott megbetegedés a rhinitis, melyet orrviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, garat- hallójárat- és szemviszketés, könnyezés, szemhéjödéma, ritkábban a szaglás elvesztése jellemez.
Az orr- és melléküregek gyulladásos betegségei leggyakrabban allergiás eredetűek. Az allergiás rhinitis vagy szénanátha, a leggyakoribb allergiás megbetegedés, amely a népesség mintegy 10-20%-át érinti, és gyakorisága az utóbbi években, elsősorban az iparilag fejlett országokban rohamosan növekszik. A XXI. századot az allergia évszázadának is szokás nevezni.

A szénanátha ugyan nem súlyos betegség, de kellemetlen tünetei az életminőséget nagymértékben rontják. Az esetek 20%-ában azonban asztmás légzészavar is jelentkezik.

Az allergiás bőrbetegségek kezelésében régóta ismertek a különböző fényterápiás módszerek, azonban az orrnyálkahártya nagyon gyakori, ugyancsak immunológiailag közvetített gyulladásos kórképeinek kezelésére eddig nagy intenzitású fényt nem alkalmaztak.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának kutatócsoportja kifejlesztette azt a fototerápián alapuló készüléket, mellyel a rhinitises orrnyálkahártyán speciális kezelés végezhető. A kutatócsoport igazolta, hogy a Rhinolight kezelés során alkalmazott fényterápia jelentős mértékben csökkenti a szénanáthában szenvedő betegek tüneteit, a súlyos, a szokványos terápiákra nem kielégítő mértékben javuló szénanátha tüneteit is. Eredményeik alapján fennáll a végleges gyógyulás lehetősége is.

A készülék által kibocsátott fény túlnyomó része a látható fény tartományba esik, így semmilyen káros hatást nem fejt ki az orrnyálkahártyán. A terápiás fény ultraibolya tartománya, túlnyomóan UV-A fényből áll, amely biztonságosan alkalmazható, az UV-B tartomány pedig csupán 1% alatti, így a napfénynél is kevesebb káros hatással bír. Ilyen nagy intenzitású, 84%-ban látható tartományba eső fényt, szénanátha kezelésére korábban még nem alkalmaztak.

A kezelés olyan allergiás szénanáthában szenvedő betegeknél alkalmazható, akik gyógyszeres terápiára nem kielégítő mértékben reagálnak, vagy gyógyszeres terápiában nem részesíthetők (pl. terhesség, szoptatás, gyógyszer mellékhatások jelentkeztek). A fénykezelést sikeresen alkalmazzák 14 éves kor felett, a szezonális tünetek jelentkezésekor, de egyes szénanáthatípusok esetén a leginkább tünetes időszakban javasolják.
A kezelésre szakorvosi diagnózis után kerülhet sor. A fénykezelési eljárás segítségével az allergiás beteg orrnyálkahártyáján lévő sejtek gyulladásos folyamati gátlódnak. A tünetek súlyosságától függően hetente 2-4 kezelést adnak. Egy kezelés 3-6 percig tart, melynek során megfelelő előkészítés után egy speciális fényt kibocsátó készülékkel világítják meg az orr nyálkahártyáját.