Észtországban robbanhat ki a harmadik világháború

HORIZONTAL US President Barack Obama (R) meets his Russian counterpart Vladimir Putin (L)  in Los Cabos, Mexico, on June 18, 2012, during the G20 leaders Summit. Obama met today Putin at a G20 summit to discuss differences over what to do about the bloody
US President Barack Obama (R) meets his Russian counterpart Vladimir Putin (L) in Los Cabos, Mexico, on June 18, 2012, during the G20 leaders Summit. Obama met today Putin at a G20 summit to discuss differences over what to do about the bloody conflict in Syria. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI POOL / ALEXEI NIKOLSKY
Vágólapra másolva!
Küszöbön a III. világháború? Az ukrán válság kapcsán már többször emlegették, de szerencsére nem így lett. Vannak azonban olyan térségek, ahol elég csak néhány rossz döntés ahhoz, hogy közel legyen egy újabb világégés. Egy amerikai elemzés meg is mutatja, miként lehetséges ez. 
Vágólapra másolva!

Figyelemreméltó elemzéssel állt elő nemrég az amerikai Vox. A hírportál nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy elemezze a III. világháború kirobbanásának esélyeit. Abból indultak ki, hogy ez leginkább a Baltikumban lehetséges. A három egykori szovjet tagköztársaságban ugyanis jelentős orosz kisebbség él – a Vox az észtországi Narvát veszi alapul –, márpedig, Moszkva ukrajnai casus bellijét elnézve, az ő védelmükben indított katonai akció ma már egyáltalán nem légből kapott.

Friss fejlemény, hogy az orosz főügyészség éppen azt igyekszik kideríteni, vajon törvényes volt-e a balti országok Szovjetuniótól való 1991-es függetlenedése. Mindez éppen akkor jut eszükbe, amikor az Egyesült Államok sajtóhírek szerint nehézfegyvereket telepítene a térségbe, a NATO pedig az utóbbi időben a környékre koncentrálta demonstratív hadgyakorlatait.

Ez azért nem Ukrajna

Merthogy – és ez lényegi különbség Ukrajnához képest –

a balti országok a NATO részei,

vagyis ha bármelyiket megtámadnák, az a szervezetet létrehozó észak-atlanti szerződés 5. cikkelye alapján az egész NATO elleni támadásnak minősülne, vagyis

a többi tagország – élükön az Egyesült Államokkal – köteles lenne a segítségükre sietni.

Ugyanakkor – sugallja az elemzés – ezt még élesben soha nem tesztelték, noha gyakran hivatkoznak rá. A Vox szerint a kollektív védelem ilyen mértékű (Oroszország elleni) megvalósulását elsősorban Németország fúrhatja meg, bár ezt bővebben nem indokolják meg – talán a mostani orosz szankciókkal kapcsolatos óvatos berlini álláspontra alapoznak.

Egyébként is, a portál folyamatábrája néhol – például a Perimeter (más elnevezésben halott kéz) szovjet atomfegyver-irányítási rendszer esetében – kész tényként kezeli a pletykákat, de az még így is világosan látszik, hogy egy újabb világégéshez elég csak két meggondolatlan vezető.

Forrás: Origo