Egyre több a külföldi katona Ukrajnában, kitörhet a harmadik világháború

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.01.,   UkránOroszháború,
Ukrán tüzérség a frontvonal közelében, Marinkánál 2024.február 28-án
Fotó: Anadolu via Getty Images/Wolfgang Schwan
Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes információkat közölt az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata csütörtökön. A közlés szerint már több mint ötven ország önkéntesei szolgálnak az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főosztálya alá rendelt nemzetközi légióban. A nemzetközi légió alakulásának évfordulója alkalmából adták ki a közleményt, ami azt is tartalmazza, hogy a hírszerzés további külföldi önkénteseket hívott az egység soraiba.
Vágólapra másolva!

Nem titkolózik az ukrán hírszerzés

Az ukrán hírszerzés közleménye nem kevesebbet jelent, minthogy Ukrajna célja a konfliktus nemzetközivé terebélyesítése, amiben számos nyugati ország partnernek bizonyul az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokkal és önkéntes katonákkal.

„A légiósok az Ukrajna ellen két éve indított orosz teljes körű invázió kezdete után siettek az ukránok segítségére, hogy mielőbb harcba szálljanak a terrorista Oroszország csapatai ellen”

 — közölte a hírszerzés.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.03.01.,   UkránOroszháború,
Harcok Donyecknél

A hírszerzés kiemelte, hogy az egység soraiban

„tapasztalt harcosok, különleges hadműveleti erők és más katonai alakulatok veteránjai vannak az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából, Dániából és más európai, ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokból.”

Az orosz reakció rettenetes lehet, Medvegyev korábban egyértelmű üzenetet küldött.

Az Egyesült Államok "egyetemes arcátlanságával" arra ösztönözhet valakit, hogy nagyszabású terrortámadást indítson vagy atomfegyvert vessen be ellene

— mondta korábban Dmitrij Medvegyev, figyelmeztetve a világot a háború eszkalációjának esetleges következményeire.

Az ukrán hírszerzés közleménye szerinti nyugati harci cselekményeknek minősülő beavatkozások ennek az iszonyatos jövőnek a rémképét vetíti elénk.

„A légió katonái részt vettek az orosz megszállókkal szembeni ellenállás összes forró pontján, és folytatják a bátor harcot az ellenség ellen Kijev védelmében, valamint a harkivi, a mikolajivi, a herszoni, a zaporizzsjai és a donyecki régiókban. Erősítjük katonai testvériségünket, és folytatjuk a harcot a jó győzelméért a gonosz felett”

— írta a hírszerzés.

Macron csapatokat akar küldeni Ukrajnába

Emmanuel Macron, Franciaország elnöke korábban olyan hajmeresztő kijelentést tett, ami számos nyugati szövetséges részéről is visszatetszést váltott ki. Franciaország elnöke február 26-án arról beszélt, egy Ukrajnáról szóló párizsi konferencián, hogy Franciaország nyugati csapatokat küldene Ukrajnába.

Ukrán, Orosz, háború, Ukrajna, Oroszország, 2024.03.05.,
Ukrán katonák rakéta sorozatvetõ-rendszerrel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut környékén húzódó fronton 2024. március 5-én
Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij

Macron később, prágai látogatása során is kijelentette, hogy kiáll korábbi megjegyzései mellett, mert szerinte „stratégiai ugrásra” van szükség Oroszországgal szemben. A francia elnök őrült ötletére a Századvég felmérése alapján  szerencsére egész Európa nemet mond, azonban ha mégsem a józan ész győzedelmeskedne, az egyértelműen egy minden eddiginél pusztítóbb világháborúhoz vezetne. 

Macron elnök döbbenetes kijelentése reagált az orosz külügyminisztérium is. Marija Zaharova külügyi szóvivő egyenesen kijelentette, hogy a NATO katonái már régóta Ukrajnában vannak. Mint fogalmazott, a nyugati katonák már amúgy is segítenek Ukrajna hadseregének a különböző NATO-fegyverek működtetésében.

„Senki előtt nem titok, hogy a NATO-országok katonái már régóta Ukrajnában vannak, és aktívan segítik az ukrán fegyveres erőket, egyebek között a Kijevnek átadott fegyverrendszerek működtetésében. (...) Macron semmi újat nem mondott”

– mondta Marija Zaharova.

A magyarországi dollárbaloldal is a háború pártján áll

2022-ben a háború kitörése után Gulyás Márton baloldali aktivistának adott interjújából derült ki egyértelműen, hogy Márki-Zay Péter magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. Az összbaloldal egykori miniszterelnök-jelöltje ezt a kijelentését később megismételte az ATV Egyenes beszéd című műsorában is.

„Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk”

 

– mondta Márki-Zay Péter, majd úgy folytatta, hogy akár magyar katonákat is küldene Ukrajna háborújába, ha ezt az utasítást kapná Nyugatról. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy:

„Hát, hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait (segítséget) is.”

De hasonló kijelentéseket tett Cseh Katalin, vagy éppen Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője is. Vagyis a magyarországi baloldal is a háborút támogatja.