Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Óriási füstfelhőt ereget a vulkán, újabb kitöréstől rettegnek a helyiek

Vágólapra másolva!
Alig néhány hete tört ki a Ruang vulkán Indonéziában, hétfőn egy újabb vulkánkitörés okozott újabb veszedelmet. Most az Ibu vulkán tört ki az indonéziai Észak-Maluku tartománybeli Halmehara-szigetén.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kitört az Ibu-hegy vulkán Indonézia északi Maluku tartományában, és öt percen keresztül vastag szürke hamut és sötét felhőket lövellt az égbe – közölték tisztviselők.

A vulkáni földrengések még mindig hevesek, így fennáll a jövőbeli kitörés lehetősége

 - mondta Hendra Gunawan, a Vulkanológiai és Geológiai Veszélyek Mérséklésével foglalkozó Központ vezetője.

 "A robaj és a dübörgés hangja egészen az Ibu-hegyi megfigyelőállomásig hallható volt" - jegyezte meg intézet igazgatója. Az öt kilométer magas vastag fekete hamuoszlop nyugat felé haladt. A kitörést szeizmogram segítségével mérték, amelynek maximális amplitúdója 28 milliméter, átmeneti időtartama öt perc, hat másodperc. A kitörés a jelentés elkészítésekor még folyamatban volt. A repülésbiztonság érdekében színkódokat használnak a vulkánkitörésekre való korai figyelmeztetésre. 

A kitörés után a központ 2-ről 3-ra emelte a vulkán riasztási szintjét, ami a második legmagasabb fokozat, ami kiszélesíti a kiürítendő terület sugarát.

 A helyi hatóságok kiürítési sátrakat készítettek, de evakuálási parancsot még nem jelentettek.

 A kitört Ibu tűzhányó hamufelhője az indonéziai Észak-Maluku tartománybeli Halmehara-szigeten 2024. május 15-én.
Fotó: MTI

Az Ibu-hegy környékén lakóknak azt javasolják, hogy ne másszanak fel, és ne közelítsék meg a hegyet három kilométeres sugarú körön belül, illetve azt tanácsolták a lakosoknak és a turistáknak, hogy ne végezzenek semmilyen tevékenységet az Ibu-hegy kráterének 5 kilométeres körzetében. Továbbá, ha hamu hullik, a szabadtéri tevékenységet folytatóknak érdemes az orrukat és a szájukat eltakaró maszkot, valamint védőszemüveget viselniük - írja a Tempo.

A tisztviselők Gunawan szerint a kráter északi oldalának 5 kilométeres körzetében több mint 13 000 ember él.

Az 1325 méteres vulkán a távoli Halmahera sziget északnyugati partján található.

Az AP News szerint a 270 millió lakosú Indonézia 120 aktív vulkánnal rendelkezik. Hajlamos a vulkáni tevékenységre, mert a „Tűzgyűrű” mentén helyezkedik el, amely a Csendes-óceán körüli szeizmikus törésvonalak patkó alakú sorozata.

Április végén az észak-sulawesi Ruang vulkán tört ki, izzó lávát lövellve ki, miközben villám villant ki a kráteréből. A kitörés miatt a hatóságok több mint 12 000 embert evakuáltak a közeli szigeten.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről