Legalább harminckettő ember meghalt a mianmari hadsereg támadásában

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Legkevesebb 32 ember meghalt, amikor a mianmari katonai junta lerohant egy falut az ország észak-nyugati részén - közölte a helyi média szombaton.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a legtöbb áldozatot a Szagaing régióban lévő Mjinmu településen található két buddhista kolostorban lőtték agyon.

"Kora reggel váratlanul megtámadták a falut. Néhány civil a katonáktól való félelmében a kolostorba menekült, őket megölték" - mondta a dpa német hírügynökségnek a juntával szembenálló helyi védelmi erők egyik képviselője.

A támadás azután történt, hogy csütörtökön a katonai junta légicsapásában 16 ember meghalt egy közép-mianmari buddhista kolostorban.

Mianmarban a katonaság a 2021. februári puccs óta erőszakkal igyekszik elfojtani minden ellenállást. Legutóbb április végén legalább négy ember meghalt és többen megsebesültek egy légicsapásban, amely egy lázadók által ellenőrzött területet ért az indiai határon. 

A bombák egy kórházat értek a Csin államban található Mindat városában.

Az Institute for Strategy and Policy - Myanmar nevű független kutatóintézet szerint a junta csapatai már több mint 20 mészárlást hajtottak végre a lakosság ellen. A jelentés szerint 2021 februárja és 2023 októbere között összesen több mint ötszáz embert, köztük gyerekeket és időseket öltek meg ezekben a támadásokban.