Az erdőtüzek füstje is gondot okoz Kanadában, vészesen romlott a levegő minősége

Vágólapra másolva!
A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége több környező államban is az USA-ban. A tűz pénteken kezdődött Brit Columbia északkeleti részén, és a kiterjedése a hétvégére csaknem megduplázódott. Vasárnapra a tűz több mint 13 500 hektárt emésztett fel.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, lakóhelyük azonnali elhagyására szólították fel a kanadai hatóságok a Brit Columbia tartomány északkeleti részén élő összes lakost az erdőtüzek gyors terjedése miatt. Fort Nelson és a Fort Nelson-i indiánrezervátum lakossága együttesen mintegy 3000 fő, akiknek többségét evakuálták.

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal adatai szerint a füst kezd az Egyesült Államok irányába terjedni. Montana, Dakota és Minnesota államokban egyre romlik a levegő minősége.

A helyiek aggódnak, hogy megismétlődhet a 2023-as kanadai erdőtűzszezon, amely az ország történetében a legpusztítóbb volt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, minden idők legsúlyosabb erdőtüzei tomboltak Kanadában tavaly, aminek mérgező hatása egyébként az Egyesült Államok több más államára is átterjedt. Kanadában mintegy 46 ezer négyzetkilométernyi terület vált a tűz martalékává tavaly - sokkal több, mint bármikor korábban, az ország ugyanis a világ többi részénél gyorsabban melegszik a klímaváltozás miatt. 

Brit Columbia tartományban április óta 110-nél is több aktív erdőtüzet tartanak számon, amelyek közül több még tavaly keletkezett. A térségben hihetetlen mértékű a szárazság, és az erdőtüzek szezonja idén különösen korán kezdődött.

Fort Nelsonban, ahol a közösség egyetlen kórháza bezárt, káosz alakult ki. 

Az Északi Sziklás-hegység önkormányzata figyelmeztette azokat, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, hogy a sürgősségi orvosi ellátás nem lesz elérhető, ahogyan az élelmiszerek és egyéb szolgáltatások sem.

A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége a környező államokban is.
A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége a környező államokban is.
Fotó: AFP / Alberta Wildfire Service / AFP)

A szomszédos Alberta tartományban a hatóságok riasztást adtak ki a Fort McMurray várostól 24 kilométerre délnyugatra lévő erdőtűz miatt.

A riasztást szombaton evakuálási felhívássá minősítették át, mivel a Saprea Creek Estates lakói is riasztást kaptak Wood Buffalo településről.

A viharos szél szombaton még több füstöt sodort a tartomány felé. Edmonton városát kritikus levegőminőségűvé minősítették, amelynek veszélyességi szintje a 10-esnél is magasabb, azaz nagyon magas kockázatú.

A szeles időjárás megnehezítette a tűz elleni küzdelmet. A tűzoltók öt tűzoltócsapatot, és kilenc helikoptert vetettek be.

A meteorológusok nem számítanak esőre, és arra kérik az embereket, hogy a következő napokban maradjanak otthon. A csökkent látási viszonyok mellett az utakon a már meglévő betegségekben szenvedőknél fennáll a veszélye annak, hogy az erdőtüzek füstje egészségügyi problémákat okoz - írta a Daily Mail.

A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége a környező államokban is.
A kanadai erdőtüzek füstje miatt kritikussá vált a levegő minősége a környező államokban is.
Fotó: AFP / BC Wildfire Service / AFP) 

Kanadai tisztviselők vasárnap arra figyelmeztettek, hogy a tüdőbetegségben, asztmában és szívbetegségben szenvedők a legnagyobb kockázatnak kitettek közé tartoznak, a terhes nők, az idősebb felnőttek, a gyermekek és a szabadban dolgozók mellett. Azokat, akiknek a szabadban kell tartózkodniuk, arra biztatják, hogy viseljenek maszkot.

A múlt hónapban a szövetségi kormány arra figyelmeztetett, hogy Kanada újabb katasztrofális erdőtűzszezon elé néz az átlagosnál magasabb tavaszi és nyári hőmérséklet és az El Nino hatása miatt. A füst tavaly nyáron New York City felé szállt, és a városban a levegő minősége a világ egyik legrosszabbja lett.