Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Harmadszorra is elhalasztották a Boeing embert szállító űrhajójának indítását

Vágólapra másolva!
A NASA műszaki okok miatt kedden ismét elhalasztotta a Boeing első, legénységet szállító Starliner űrkapszulájának legutóbb május 25-re kitűzött indítását - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origón is beszámoltunk, május 7-én, nem sokkal a felszállás előtt lefújták a Boeing első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner első legénységi tesztrepülését. Később, május 18-án kis mértékű héliumszivárgást fedeztek fel a Boeing cég Starliner űrszondája szervizmoduljában, ezért másodszorra is elhalasztották annak fellövését. 

Ma a NASA harmadszorra is elhalasztotta az űrhajó indítását.

A közlemény szerint tovább vizsgálják a héliumszivárgás okát, ami miatt a hétvégén május 25-re halasztották az űrhajó indulását. 

NASA
Az Atlas V hordozórakétával összekapcsolt Starliner a Nemzetközi Űrállomásra indult volna, a fellövését azonban elhalasztották műszaki hiba miatt.
Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

Az újabb lehetséges indítási dátumról azonban még nem döntöttek a szakértők.

Az űrhajó eredetileg május 6-án kelt volna útra Floridából, de a  felszállást lefújták az Atlas hordozórakéta egyik szelepével kapcsolatban felmerült probléma miatt. Az Atlas rakétát a United Launch Alliance, a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalata építette. 

A Boeing Starliner űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva a SpaceX Crew Dragon kapszulájának, amely már 2021 óta végzi ezt a feladatot.

A Starlinert a NASA két tapasztalt űrhajósa, Butch Wilmore és Suni Williams teszteli az első úttal, mielőtt az űrhivatal engedélyezné, hogy rendszeresen legénységet szállítson az űrállomásra és vissza.

NASA
Butch Wilmore  és Suni Williams, az amerikai űrkuatási hivatal, a NASA asztronautái a kilövőállásra indulnak a floridai, Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban 2024. május 6-án - 
Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich

A NASA kereskedelmi űrrepülési programja keretében a Boeing és a SpaceX vállalatok fejlesztenek űrkapszulákat 2016 óta a Nemzetközi Űrállomás elérésére, illetve a jövőbeli emberes űrutazások megvalósítására. 

A SpaceX fedélzetén 2020 óta folynak űrrepülések a Nemzetközi Űrállomásra, véget vetve egy csaknem évtizedes függőségnek az orosz rakétáktól. Tavaly négy űrhajóssal, köztük egy egyesült arab emírségekbeli asztronautával indult el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX űrhajója.

A repülőgépgyárnak viszont 2022-ben már sikerült űrjárművet küldenie az űrállomásra - egyelőre utasok nélkül. Sikeresen indították el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing CST-100 Starliner űrkapszuláját a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból.

A cégnek eredetileg 2023-ban egy második, ezúttal emberes repülést kellett volna teljesítenie ahhoz, hogy megkapja a NASA tanúsítványát és megkezdhesse a rendszeres missziók teljesítését: ez évente egy repülést jelent. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről