Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mindenki halottnak hitte a kolumbiai gerillavezért, most videón üzent

Vágólapra másolva!
Videofelvétel került elő a múlt hétvégén az egy éve halottnak hitt Iván Márquez kolumbiai gerillavezérről, a hírt helyi idő szerint kedden jelentette be a latin-amerikai ország védelmi minisztere, Iván Velásquez.
Vágólapra másolva!

A Bogotával 2016-ban békemegállapodást aláíró Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadószervezet egyik parancsnokaként ismert Márquezről eddig úgy tudták, hogy meghalt Venezuelában. A szombaton nyilvánosságra került videofelvétel - melyen a parancsnok az ország alkotmányát felülvizsgáló testület felállításáról és Simón Bolivár latin-amerikai szabadságharcosról ad elő - hitelességéről megoszlanak a vélemények, 

a tárcavezető azonban leszögezte, hogy a hírszerzés szerint a videó valódi, de egyelőre nem tudni, hol készült a felvétel. 

A Luciano Marín Arango néven született gerillavezér egyike volt a békemegállapodás kidolgozóinak, ám később elállt az egyezménytől, miután az unokaöccsét a kolumbiai hatóságok letartóztatták és kiadták az Egyesült Államoknak. Később ismét felbukkant, mégpedig az egykori FARC-gerillákból alakult Segunda Marquetalia nevű fegyveres csoport vezetője. A kolumbiai kormány februárban bejelentette, hogy új béketárgyalásokat kezdeményez a csoporttal, ám a tárgyalások mind ez idáig nem kezdődtek el.

Az utóbbi években a FARC több korábbi, a békemegállapodást ellenző vezetőjét megölték.

52 évig tartó háború zárult le 2016-ban Kolumbiában és a kolumbiai gerillatanács is rábólintott a békére. Kolumbia 2023 augusztusában hivatalba lépett új kormánya újrakezdte a 2019-ben felfüggesztett béketárgyalást a fegyveres csoportokkal. Film is készült a témában, ami bemutatja, milyenek voltak a kolumbiai polgárháború borzalmai. Az Egyesült Államok 2020-ban tízmillió dollár jutalmat ajánlott Santrich, illetve társa, Iván Marquez (igazi nevén Luciano Marin) volt gerillaparancsnok elfogásához vezető információkért cserébe. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről