Átszakadt egy hatalmas gát Brazíliában, rengeteg a halott

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma Brazíliában, miután a heves esőzések brutális áradásokat okoztak az elmúlt napokban. A legfrissebb hírek szerint leomlott egy vízerőmű gátja az ország déli részén, ennek következtében több mint 30 ember meghalt. A hatóságok szerint további 60 ember eltűnt Rio Grande do Sul államban.
Vágólapra másolva!

Leomlott egy vízerőmű gátja Brazília déli részén, miután heves esőzések hatalmas áradásokat idéztek elő az elmúlt napokban több mint 30 ember halálát okozva

- számolt be róla a BBC.

Áradás Brazíliában
Fotó: AGIF via AFP / Marlon Costa/AGIF/PE - RECIFE 

A hatóságok szerint további 60 ember eltűnt Rio Grande do Sul államban. Szombat óta körülbelül 15 000 lakos hagyta el otthonát, legalább 500 000 ember van áram és tiszta víz nélkül az egész államban.

A felszakadt gát kétméteres hullámot indított el, ami további károkat okozott az amúgy is elárasztott területeken, pánik tört ki.

Az extrém időjárást az átlagosnál melegebb hőmérséklet, a magas páratartalom és az erős szél ritka kombinációja okozta. A régióba látogatott Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök, aki a kormány segítségét ígérte.

Korábban Eduardo Leite, az állam kormányzója úgy fogalmazott, 

sürgősen meg kell menteniük több száz embert több településen. Helikopterekkel keresték az eltűnteket, de voltak olyan részek, ahol le sem tudtak szállni.

Candelária településén a lakosok a házak tetejére másztak fel.

A meteorológusok előrejelzése szerint további esőzések várhatók a térségben, mivel hidegfront vonul át rajta.

Tavaly több mint 30 ember halt meg egy ciklonban Rio Grande do Sulban. A brazil Nemzeti Meteorológiai Intézet a csapadék intenzitásának és gyakoriságának növekedését az El Niño éghajlati jelenségnek tulajdonította.

Kenyát is súlyos áradások sújtják napok óta. Az esőzések miatt a vízerőművek víztározói teljesen megteltek, ami további hatalmas áradásokkal fenyeget. Közel kétszázezer ember hagyta el eddig az otthonát.

A heves esőzések árvízhez vezettek márciusban Uruguay déli részén is, több mint ezer embert ideiglenesen el kellett költöztetni. A Santa Lucía Chico folyó vízállása a heves esőzések miatt rekordot döntött, a folyó kilépett medréből, és olyan területeket is elért, ahova ezelőtt még soha nem jutott el.

Súlyos áradásokkal küzdöttek Indonéziában is a tartós, heves esőzéseket követően márciusban. Termőföldek, városrészek kerültek a helyenként 80 centiméteres víz alá Jáva szigetének déli részén.