Egy illegális migráns zsinagógát akart felgyújtani Franciaországban, lelőtték

Vágólapra másolva!
Lelőttek a rendőrök az észak-franciaországi Rouen városban pénteken reggel egy késsel és fémrúddal felfegyverkezett férfit, aki fel akarta gyújtani a helyi zsinagógát.
Vágólapra másolva!

A rendőrséget azért riasztották, mert szemtanúk füstöt láttak felszállni a normandiai város történelmi központjában lévő zsinagógából. 

A helyszínre érkezve a rendőrök szembesültek a gyújtogatóval, aki kezében a késsel fenyegetően közeledett egyikük felé, ezért az egyenruhás lelőtte - közölte az ügyészség.

Gérald Darmanin belügyminiszter az X-en gratulált a rendőröknek a reakciókészségükhöz és bátorságukhoz, amellyel semlegesítettek egy fegyveres, egyértelműen a zsinagógát felgyújtani akaró egyént.

A merénylő kilétéről egyelőre nincs információ.

 

Erősödő antiszemitizmus

Az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása óta egyre szaporodnak az antiszemita bűncselekmények Európában. Az Egyesült Királyságban az antiszemita incidensek száma megháromszorozódott az arab terroristák Izrael elleni támadása óta, Franciaországban szintén több támadás érte a zsinagógákat.

Két csuklyás férfi dobott Molotov-koktélt egy Berlin központjában lévő zsinagógára is októberben. A nyomozás során letartóztattak egy férfit, aki antiszemita jelszavakat kiabált.

Antiszemita feliratokat festettek ismeretlenek a temesvári gyárvárosi zsinagóga falára is. Az ismeretlen elkövetők horogkeresztet rajzoltak, illetve a "Zsidók, haza!" kifejezést írták románul a bánsági város zsinagógájának homlokzatára, utóbbiban a zsidókra a pejoratív "jidani" kifejezést használták.

Arról is beszámoltunk, hogy Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Varsóban is májusban.