Több mint kétmillió embert érintenek a súlyos áradások Brazíliában

áradás, víz, Brazília, brazíliai áradás, esőzés, pusztítás, vihar, katasztrófa, Rio Grande do Sul, Dél-Amerika
A hatóságok arra kérték az embereket, hogy húzódjanak biztonságos menedékhelyekre
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Több mint 2,1 millió embert érintenek az április óta tartó, legkevesebb 137 halálos áldozattal járó heves esőzések Brazília déli részén - közölte helyi idő szerint szombaton a helyi katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a kitelepítettek száma meghaladta a 600 ezret, közülük 81 ezren még mindig a hatóságok által felhúzott táborokban élnek.
A legrosszabb helyzet az Argentínával és Uruguay-jal határos, mezőgazdasági szempontból is fontos Rio Grande do Sul államban van, ahol legkevesebb 136 halottról és több mint 800 sérültről tudni, az esőzések pedig az állam körzeteinek 90 százalékát érintik.

áradás, víz, Brazília, brazíliai áradás, esőzés, pusztítás, vihar, katasztrófa, Rio Grande do Sul, Dél-Amerika
A viharok az utóbbi évek legnagyobb pusztítását okozták az államban
Fotó: AFP / weather/AFP or licensors

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök szövetségi segítséget ígért az államnak a valaha tapasztalt legsúlyosabb éghajlati katasztrófájában. A többi halálos áldozatot a Rio Grande do Sullal határos Santa Catarina államból jelentették. Bár az esőzések kissé alábbhagytak csütörtökre, szombaton ismét nőtt a csapadékmennyiség.
Az árvíznek azonban további negatív következményei is lettek, ugyanis  aligátorok foglaltak el egy várost Brazíliában az áradások után, ugyanis az állatok az árvízben vadásztak.

Egy árvíz sújtotta brazil város rémült lakói arról számoltak be, hogy aligátorokat láttak a vízzel elöntött utcákon.

Nem rég jelentek meg az első hírek a közösségi médiában arról, hogy az állatok a brazíliai Rio Grande do Sulban található Menino Deus városrész elárasztott utcáin vadásznak.

Az interneten közzétett rémisztő videókon az látható, ahogy a hüllők a mintegy 100 ezer embernek otthont adó városrész kapui és kerítései mellett úsznak.

Bevásárlóközpontok közelében és parkokban is jelentettek észleléseket. Az X-en, korábban Twitteren egy férfi megosztott egy klipet, amelyben egy aligátor látható a zavaros vízben, nyilvánvalóan Menino Deusban.

Egy magát önkéntes biológusként azonosító férfi az Instagramon hívta fel a figyelmet a környéken úszkáló állatra.

Legyetek óvatosak, oké? Ezek az állatok a partokon tartózkodnak, és a partok most már a városon belül vannak, oké? Szóval, ha látsz valamit ami úgy néz ki, mint egy nagy fatörzs, ne menj a közelébe, oké?

- írta.

Az árvíz sújtotta területeken gyakran jelennek meg aligátorok, hiszen a katasztrófák után egész városokat lep el a víz, így az aligátorok nehezen tudnak különbséget tenni természetes otthonuk és az utcák között.