Szemcsepp okozta több ember halálát az Egyesült Királyságban

Vágólapra másolva!
Több ember halálához hozzájárulhatott az Egyesüklt Királyságban egy szemcsepp, ami antibiotikumnak ellenálló baktériummal volt megfertőzve. A termékeket levették a polcokról, február óta nem volt hasonló eset.
Vágólapra másolva!

A jelentések szerint több tucatnyi brit betegedett meg az 

AaCarb, Aacomer és Purpotics szemcseppek használata után,

 amikről kiderült, hogy Burkholderia cepacia baktériummal, egy antibiotikumoknak ellenálló baktériummal szennyezettek. A termékeket az Egyesült Királyságban le vették a polcokról, mivel az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének (UKHSA) friss jelentése szerint március 21-ig 52 megerősített eset állt összefüggésben a járvánnyal, amelyek közül néhányan vérmérgezést szenvedtek.

A Burkholderia cepacia komplex (Bcc) a környezetben széles körben megtalálható baktériumcsoport, amely természetes módon számos antibiotikummal szemben ellenálló. Ritkán okoz fertőzéseket, de súlyosan megbetegítheti a legyengült immunrendszerű embereket és a cisztás fibrózissal élőket - közölte az UKHSA.

Képünk illusztráció 
Fotó: 123rf.com

A baktériummal szennyezett szemcseppek  feltehetően hozzájárultak a magas halálozási rátához

 - közölte az egészségügyi felügyelet. További részleteket nem közölt a betegről, beleértve a korát és nemét.

Az egészségügyi szakembereket felszólították, hogy bizonyos betegeknek ne adjanak többet a szemcseppekből. Ezeket a termékeket általában a száraz szeműeknek adják. Az UKHSA azonban úgy véli, hogy a járvány már véget ért, mivel a legtöbb eset tavaly ősszel történt, amikor a szemcseppeket először visszahívták. A visszahívás "elővigyázatossági intézkedés" volt.

Bcc-járvány az Egyesült Királyság egész területén érintett embereket, és tavaly október és november között tetőzött. A legkorábbi esetet 2023 januárjában jelezték, és idén február óta nem volt több.

A legfiatalabb áldozat egy csecsemő volt, míg a legidősebb 91 éves.

 Az esetek közül 25-öt az UKHSA "klinikailag jelentős fertőzésként" értékelt, amelyet a Burkholderia cenocepacia okozott. 

Amint azt az UKHSA kifejtette: a Gyógyszereket és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Ügynökség (MHRA) mostanra elegendő biztosítékot kapott a gyártóktól és beszállítóktól ahhoz, hogy megállapítsa, hogy az Egyesült Királyságban forgalomban lévő termékek biztonságosan használhatók és nem fertőzöttek.

 

Forrás: Mirror