Összeomlás határán Ukrajna, Zelenszkij most csak egy emberben bízhat

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.02., UkránOroszháború,
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Lejár a Pentagon szerződése a Starlink ukrajnai használatára. Elon Musk már többször kifejezte aggodalmát, hogy civil használatra tervezett Starlink háborús eszközzé válhat.
Vágólapra másolva!

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szerződése Elon Musk Starlink termináljainak ukrajnai használatára a jövő hónapban jár le, és 

még mindig nem világos, hogy meghosszabbítják-e az „Ukrajna kommunikációs gerincét” jelentő műholdhálózatra vonatkozó megállapodást 

– adta hírül a Bloomberg hírügynökség egy amerikai tisztviselőre hivatkozva. Mint írják, a SpaceX és a Pentagon között létrejött szerződés, létfontosságú segítséget jelent Ukrajnának az Egyesült Államok részéről.

A forrás azt is elárulta, hogy a tavaly júniusban életbe lépett és májusig tartó szerződés értéke 23 millió dollár, de az amerikai védelmi minisztérium egyelőre nem tette közzé hivatalosan a szerződés méretét. A Bloomberg szerint ez az összeg „minimális” ahhoz a „több százmillió dollárhoz” képest, amelyet Musk SpaceX-je kapott az Egyesült Államoktól néhány nemzetbiztonsági műhold fellövéséért.

A SpaceX tulajdonosa, Elon Musk ugyanakkor már többször kifejezte aggodalmát a Starlink ukrajnai használatával kapcsolatban. A műholdas hálózat biztosítja ugyanis jelenleg az internetes kommunikáció lehetőségét az ország hadseregének és kormányának is. 

„A Starlinknek civil hálózatnak kell lennie, nem pedig a harc résztvevőjének” –  jelentette ki Musk korábban az X-en.

Ráadásul korábban Elon Musk egy ukrán támadást is megakadályozott. Ahogy arról az Origo is beszámolt, a milliárdos életrajzi könyvéből derült ki, hogy 

Musk személyesen rendelte el a műholdas internetet adó Starlink mérnökeinek, hogy kapcsolják le a szolgáltatást a Krím partjainál, ezzel megakadályozva egy orosz hadihajók elleni ukrán dróntámadást. Aggódott amiatt, hogy Vlagyimir Putyin atomfegyverrel válaszol az ukrán akcióra. 

A bírálatokra reagálva az üzletember kijelentette, hogy nem köteles Ukrajnáért harcolni, és hozzátette, 

Nem akarja, hogy a Space X „kifejezetten részt vegyen egy jelentős háborús cselekményben és a konfliktus eszkalációjában”.

Tavaly pedig kijelentette, hogy bár a Starlink „Ukrajna kommunikációs gerince, különösen a frontvonalon”, a SpaceX „nem fogja lehetővé tenni a konfliktus eszkalációját, amely a 3. világháborúhoz vezethet”.

Szintén tavaly a SpaceX szerződést írt alá az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával, hogy a Pentagon új „Starshield” programjának részeként műholdas szolgáltatásokat nyújtson. Elon Musk ezt a projektet a „civil” Starlink katonai alternatívájaként jellemezte. A Bloomberg szerint azonban az új Space Force szerződés értelmében a Starshield a Starlink műholdak meglévő konstellációjára fog támaszkodni.