Megdöbbentő dolgokat találtak a szárított fűszerekben

Vágólapra másolva!
Mindannyian szeretjük a fűszereket - szárítva, előkészítve, felhasználásra készen vesszük le a polcról, megspórolva az időt és az energiát a termesztéstől a feldolgozásig. De vajon teljesen veszélytelen ez a metódus? Megdöbbentő dolog derült ki a kész fűszerekről.
Vágólapra másolva!

Szakértők figyelmeztettek a szárított fűszernövényekben és fűszerekben rejlő kellemetlen meglepetésekre. Amikor egy kis izgalmat szeretnénk az ételeinkbe vinni, a legtöbben a fűszertartóhoz nyúlnak. A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) jelentése szerint azonban a szárított fűszernövények és fűszerek között kellemetlen dolgok is lehetnek. Ezek közé tartozhatnak rovardarabkák, műszálak, levelek, sőt még penész is.

Nagy szupermarketekből és kisebb üzletekből származó élelmiszermintát vizsgáltak meg - az eredmények szerint az oregánó volt a legrosszabb: a minták 13%-a tartalmazott "idegen zöld levelet". Ez feltehetően őrölt olajfalevél, amely meglehetősen keserű ízű.

Összesen, a vizsgált szárított oregánó 27%-a nem felelt meg a követelményeknek. 

Néhány üvegben rovardarabkák és apró műszáldarabkák voltak, 

egy üvegben pedig még veszélyes mennyiségű mérgező fém, ólom is volt. Az őrölt szerecsendióval is akadtak problémák. 21%-a a mintáknak "hamisnak" bizonyult, vagy káros anyagokat tartalmazott. Ezek közé tartoztak a mikotoxinok, amelyek penészgombából származó toxinok, a fertőzött növényeken keresztül kerülhetnek az élelmiszerekbe. 

Képünk illusztráció 
Fotó: Origo

Nem ez az első eset, hogy hamis fűszernövényeket találtak. 2021-ben egy uniós tanulmány kimutatta, hogy 23 országból származó 1900 minta alapján a fűszernövények és fűszerek 17 százaléka volt hamis fűszer. Ismét az oregánó volt a legrosszabb, a minták közel felét találták hamisítottnak. A bors, a kömény, a kurkuma és a sáfrány szintén magas értékeket mutatott.

Kréta, színezékek és kávébabhéj is szerepelt a szárított termékek üvegében felfedezett nem ehető adalékanyagok között, és nem csak a termelők a hibásak. A szakértők riadót fújtak a széles körben elterjedt élelmiszercsalás miatt, különösen a 18,47 milliárd dolláros (69,9 milliárd forint) globális fűszer- és gyógynövényiparban, amely az előrejelzések szerint 2029-re eléri a 25,42 milliárd dollárt (92 milliárd forint), így könnyű célpontot jelent a bűnözők számára. Védekezni egyféleképpen lehet: megbízható márkát kell választani.

Forrás: Mirror