Kiadták a legmagasabb jelzést, menekülnek az emberek Indonéziában - videó

Vágólapra másolva!
Szökőárveszély miatt adtak ki figyelmeztetést az indonéz hatóságok szerdán, a Ruang vulkán környékén pedig felszólítottak több mint 11 ezer embert, hogy hagyja el a területet.
Vágólapra másolva!

A Sangihe-szigetek egyikén található vulkán az elmúlt huszonnégy órában öt alkalommal tört ki - jelentette az indonéziai vulkántevékenységekkel és természeti katasztrófákkal foglalkozó központ. Ahogy az Origo is beszámolt róla, egy teljes szigetet ürítenek ki a vulkán miatt.

A hatóságok a legmagasabb szintre emelték a veszélyhelyzetet.

A kitörés miatt fennáll a veszélye annak, hogy a vulkán beomlik, ezzel pedig szökőárt idéz elő. Jelenleg a vulkánhoz legközelebbi, északkeletre fekvő Tagulandang szigetét érinti leginkább a szökőárveszély, ezért a lakosokat felszólították, hogy hagyják el a területet. A tűzhányó napok óta hatalmas, forró füstoszlopokat, nagy mennyiségű forró hamut és lávát lövell a levegőbe. 

A tájékoztatás szerint a szigeten nemrég történt földrengések miatt vált ismét aktívvá a vulkán.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el, és a szigetországban gyakoriak a földrengések. 2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálához vezetett. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár pedig 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.