Hajóval keresik a lezuhant japán katonai helikopterek legénységét

helikopterbaleset, helikopter, baleset, japán, A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők egyik hajója kutat az Izu-szigetlánchoz tartozó Torishima sziget keleti részénél lévő vizeken 2024. április 21-én. A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők két SH60K járőrhelikoptere eltűnt kiképzés közben a területen április 20-án este. A fedélzeten tartózkodó nyolc tagja közül egy ember meghalt, hét embert még keresnek. Az SDF úgy véli, hogy a két helikopter egymás után zuhant a tengerbe.
a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők egyik hajója kutat az Izu-szigetlánchoz tartozó Torishima sziget keleti részénél lévő vizeken 2024. április 21-én
Fotó: NORIAKI SASAKI / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Vágólapra másolva!
Gyakorlatozás közben zuhant le két japán katonai helikopter a szigetország déli részén lévő Izu-szigetek fölött, egy ember meghalt, további hetet keresnek. Ezt jelentette be vasárnap az ország védelmi minisztere.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatóján Kihara Minoru elmondta, a helikopterek valószínűleg összeütköztek. Szakai Jositaka, a japán tengeri önvédelmi erők vezérkari főnöke pedig leszögezte, hogy az incidenshez feltehetően nincs másik országnak köze. A gyakorlatozásban csak japán erők vettek részt, a térségben pedig nem láttak külföldi hajókat, légijárműveket. A védelmi minisztérium szerint a két helikopter éjszakai tengeralattjáró-elhárító kiképzésen vett részt. Érdekes, hogy szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt is lezuhant egy japán katonai helikopter a szigetország délnyugati részénél. Akkor két holttestet húztak ki a vízből a mentőalakulatok, nem sokkal később a helikopter darabjait is megtalálták. Négy évvel ezelőtt pedig az amerikai légierő egyik helikopterének kellett kényszerleszállást végrehajtani a japán tengeren.