Újabb drámai részletek derültek ki a krasznogorszki merényletről

Vágólapra másolva!
A pénteki moszkvai merénylet letartóztatott gyanúsítottjai közül kettő szabadon utazott Oroszország és Törökország között - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy török biztonsági forrás.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, terrortámadás történt a Moszkva melletti Crocus City Hall zenés szórakozóhelyen. Automata fegyverekkel lőtték az embereket, és sokan meghaltak a támadásban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közölte, hogy mind a négy támadót elfogták, és a terrorcselekménnyel kapcsolatban őrizetbe vettek még további hét embert

Oroszország, terrortámadás, Krasznogorszk, 2024.03.23., Crocus City, Hall, koncertterem,
Egy moszkvai koncertteremben tüzet nyitó fegyveresek több mint 60 embert megöltek és több mint 140 embert megsebesítettek
Fotó: Photo by STRINGER / AFP / Photo by STRINGER / AFP

A merénylettel kapcsolatban újabb drámai részletek láttak napvilágot. A nyilatkozó, aki kérte névtelensége megőrzését, kijelentette, hogy a két személy szabadon, akadálytalanul utazhatott Oroszország és Törökország között, mivel nem volt ellenük elfogatóparancs. Törökországot március másodikán hagyták el repülővel, hogy visszatérjenek Oroszországba.

A hatóságok megállapították, hogy Samszidin Fariduni február 20-án lépett be Törökországba, és március 2-án indult el Oroszországba az isztambuli repülőtérről, miután a török megalopolisz Fatih negyedében lévő szállodában szállt meg - folytatta ugyanez a forrás. A tájékoztatás szerint a férfi február 27-én jelentkezett ki a szállodából, és február 23-án nyolcszor küldött üzenetet a közösségi médiában az Aksaray negyedből, Fatih középső kerületéből.

moszkva, terror, terrortámadás, támadás, szórakozóhely, lövés
A moszkvai terrortámadás helyszíne - Crocus City Hall.
Fotó: Szergej Vegyjaskin / MTI/AP/Szergej Vegyjaskin

A másik gyanúsított e tisztviselő szerint Szaidakrami Racsabalizoda: január 5-én érkezett Isztambulba, és a Fatih negyed egy szállodájában szállt meg, amelyet január 21-én hagyott el. Ezután március 2-án ugyanazon a járaton utazott Moszkvába, mint Samszidin Fariduni - közölte a biztonsági forrás.

Úgy véljük, hogy ez a két személy Oroszországban radikalizálódott, tekintettel rövid törökországi tartózkodásukra

- hangsúlyozta a tisztviselő.

A legfrissebb adatok szerint a Moszkva külvárosában lévő Crocus City Hall koncertterem elleni támadásnak, amelyért az Iszlám Állam csoport vállalta a felelősséget, 139 halottja és 182 sebesültje van.

Az ügyben letartóztattak négy fő gyanúsítottat. Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak. Oroszország szerint legalább egyikük Tádzsikisztánból származik. Egy másik, akit apjával és egyik testvérével együtt tartóztattak le, Tádzsikisztánban született, és orosz állampolgársággal rendelkezik - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.