Szuperkedd: elképesztő győzelmet aratott Donald Trump

TRUMP, Donald
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök sajtóértekezletet tart Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2024. március 4-én, miután a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött, Trump nem zárható ki a coloradói előválasztásokról, nevének kihúzása a szavazócédulákról törvénybe ütközik.
Vágólapra másolva!
Az eddigi eredmények alapján óriási győzelmet aratott Donald Trump volt elnök az úgynevezett szuperkedden, amely az amerikai előválasztás talán legfontosabb napja. Tizenöt államban tartanak ekkor előválasztást, köztük többek között Texasban és Kaliforniában is. Trump győzött a republikánus előválasztáson Coloradóban is, ahol az állam legfelsőbb bírósága megpróbálta eltávolítani a szavazólapról. Eddig tizenegy állam hirdetett eredményt, közülük tízben Trump győzött.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint mivel a legtöbb államban a győztes mindent visz, Donald Trump akár már most megszerezheti a megfelelő számú delegáltat ahhoz, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje a novemberi választáson.

Eddig tizenegy államból érkeztek be az eredmények, közülük tízben Trump győzött. 

Virginia hirdetett először eredményt, itt Trump 63,1 százalékot kapott. Észak-Karolinánban 74,7 százalékkal, Tennesseeben 77,4 százalékkal, Oklahomában 81,8 százalékkal, Maine-ben 71,1 százalékkal nyerte meg az előválasztást.

TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Az eddigi legnagyobb arányú győzelmet Alabamában aratta, itt a szavazatok 83,8 százalékát szerezte meg.

Massachusettsben 60,9 százalék, Texasban 77,9 százalék, Coloradóban 63,0 százalék, Minnesotában 67,7 százalék szavazott a volt elnökre.

Egyetlen vetélytársa van

A portál szerint az egyetlen kivétel Vermont, ahol Trump egyetlen még versenyben lévő riválisa, Nikki Haley egy hajszállal, a voksok 50,4 százalékával nyert. Az állam azonban mindössze 9 delegáltat küldhet a júliusi republikánus gyűlésre, míg Texas például 102-t.

Különösen érdekes Colorado állam, ahol az állam legfelsőbb bírósága decemberben megpróbálta eltávolítani a volt elnököt a szavazólapról az amerikai alkotmány lázadási záradéka alapján − mutatott rá korábban a Breitbart amerikai hírportál. 

A szövetségi legfelsőbb bíróság azonban hétfőn Trumpnak adott igazat, így szavazhattak rá a republikánusok a coloradói előválasztáson.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK