Meghalt egy ausztrál hegymászó a Kilimandzsárón

Vágólapra másolva!
Meghalt egy nyugdíjas ausztrál férfi, aki azzal akarta emlékezetessé tenni a 60. születésnapját, hogy megmássza Afrika legmagasabb hegyét.
Vágólapra másolva!

Az egykori nyomdavezető, Jon Clarke 2021-ben vonult nyugdíjba, a 60. születésnapja megünneplését egy „életre szóló utazásnak” tekintette. Legidősebb fia szerint 

hat hónapig készült az útra, edzett és napi négy órát gyalogolt. 

A halála előtti napon megszakította a családjával a kapcsolatot, napokig vártak, mielőtt megkapták a szívszorító hírt. A Sky News szerint február 26-án, a mászás hetedik napján a férfi hegyi betegséget kapott. 

A hegyi betegség, más néven magassági betegség a tengerszint feletti magasság növekedésével és az oxigén csökkenésével van összefüggésben. A hegyi betegség enyhébb tünetei általában 2500 méter fölötti magasságban már egészséges embereknél is jelentkezhetnek, ezek közé tartozik a fejfájás, szédülés és hányás. 

A férfi súlyosan megbetegedett, de könyörgött a csoporttársainak, hogy vigyék fel „a csúcsra”, akik végül kénytelenek voltak leereszkedni, hogy megpróbálják megmenteni az életét - írja a Daily Mail.

A férfi 100 méterre volt csak attól, hogy megmássza az 5595 méteres Kilimandzsárót.

Furtwangler gleccser, Kilimandzsáró
Furtwangler gleccser, Kilimandzsáró
 Forrás: Origo

Az ikonikus csúcs nagy népszerűségnek örvend a túrázók körében. Évente körülbelül 30 000-50 000-en másszák meg és 3-10 ember hal meg a hegyen. A Kilimandzsáró (5895m) Afrika és Tanzánia legmagasabb csúcsa.

Címlapi képünk illusztráció!