Lengyelország drámai bejelentése: ideje felkészülni az orosz támadásra

Vágólapra másolva!
Rajmund Andrzejczak tábornok, a lengyel haderő volt vezérkari főnöke vereséget jósolt Ukrajnának, valamint beszélt a közelgő háborúról NATO és Oroszország között a Polsat News lengyel televíziónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Távozó vezérkari főnök kijelentette, hogy

Európának fel kell készülnie egy esetleges orosz támadásra, mivel Ukrajna tényszerű veresége egyértelműen a közelgő háborút jelzi Oroszországgal.

Andrzejczak szerint alig két-három éve van Európának arra, hogy felkészüljön az orosz fenyegetésre - írja az IWS.

Kritikát fogalmazott meg az uniós lőszerprogram lassúsága és elégtelensége miatt. Emellett új hadiipari üzemek létesítését is sürgeti a lőszerellátás javítása érdekében. Javasolta, hogy a gyártást diverzifikálják, és helyezzék át részben Sziléziába és Alsó-Sziléziába, valamint hozzanak létre amerikai üzemeket Lengyelországban is - írja a Portfolio.

 

Lengyelország a nukleáris fegyverkezésbe is beszállna
Andrzejczak hangsúlyozta, hogy ezáltal nemcsak Lengyelország, hanem a Balti államok és az európai egységek is megfelelő mennyiségű lőszert tudnának előállítani. Arra a kérdésre, hogy Lengyelországnak csatlakoznia kellene-e a nukleáris fegyverrel rendelkező államokhoz, egyértelműen igennel válaszolt, indoklása szerint ez elrettenthetné az oroszokat a lengyel terület megtámadásától. Az interjú során Andrzejczak kiemelte az ukrán mozgósítás problémáit, a felszerelés hiányosságait, valamint a már elszenvedett veszteségek jelentőségét - írja a Mandiner.

Az interjúban a veszteségek kapcsán még az orosz védelmi minisztérium becsléseit is meghaladó adatokról számolt be:

Több mint 10 millió ember hiányzik. Becslésem szerint a veszteségeket nem százezrekben, hanem milliókban kell számolni. Az országnak nincsenek erőforrásai, nincs, aki harcoljon

– mondta a volt vezérkari főnök Ukrajnáról, majd határozottan hozzátette, hogy „ezt a háborút az ukránok elveszítik”.