Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

Vágólapra másolva!
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Euroactivnak írt publikációt, amelyben büszkén mesél arról, miként született meg a geopolitikai EU. Michel szerint az oroszoktól elvett pénzeket arra kell használni, hogy Ukrajnának vásároljanak belőle fegyvereket, és kijelentette, hogy a béke csak úgy érhető el, ha Európa felkészül a háborúra. Vagyis az Európai Tanács elnöke szerint a harmadik világháború az egyetlen megoldás az ukrán - orosz háború lezárására.
Vágólapra másolva!

Charles Michel írásában visszaemlékszik, milyen volt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívta a háború kitörtét követően: „Bombák zúdulnak ránk, ez teljes mértékű invázió”. Michel azt írja, abban a pillanatban tudta, hogy „a teljes második világháború utáni biztonsági berendezkedés örökre megváltozott”, és ehhez az EU-nak is gyorsan adaptálódnia kell.

Büszkén meséli, hogy a háború kitörése után órákkal már összegyűltek Brüsszelben az európai vezetők, és „nem volt szükség közöttünk szavakra, a tettek azok voltak, amikre szükség volt”, olyan pillanat ez az EU történetében, amelyet „mindannyian örökre emlékezetünkbe vésünk”,

mert azon a rendkívüli csúcstalálkozón született meg „a geopolitikai EU”.

Emlékeztet: „A Kremlt nem érdekli népe jóléte, az ország prosperitása vagy a régió békéje”. Eközben „Ukrajna és népe ellenálltak, visszavettek megszállt területeket, kiűzték az orosz haditengerészetet a Fekete-tengerről, és súlyos veszteségeket okoztak az orosz erőknek.”

Michel úgy látja, immáron világos, hogy 

Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, ahogy tíz éve sem állt meg a Krímnél”.

Ehelyett folytatja a destabilizációt Moldovában, Grúziában, a Kaukázus déli részén, a Nyugat-Balkánon és Afrikában. „Ha nem találjuk el az EU válaszát, és nem adunk Ukrajnának elég támogatást Oroszország megállításához, mi leszünk a következők” – írja az Európai Tanács elnöke.

Ezért azt követeli: legyünk „védelemre készek”, és „váltsunk hadigazdaság-üzemmódra”, mert „többé nem számíthatunk másokra, és nem lehetünk kiszolgáltatva választási eredményeknek Amerikában vagy máshol”. Ezért tehát „erősítenünk kell katonai képességeinket úgy Ukrajna, mint Európa számára, azért, hogy megvédhessük a demokratikus világot.” Úgy látja: 

Beszélnünk kell nemcsak a diplomácia nyelvét, de a hatalom nyelvét is.”

Michel írt a pénzről is. Azt mondja, hogy míg Oroszország GDP-je 6 százalékát költi védelemre idén, az EU átlagban még mindig kevesebbet, mint a 2 százalékos GDP-arányos NATO-előírás. Ezért „prioritássá kell tennünk Ukrajnát, és többet kell költenünk okosabban, kevésbé töredezett módon”. Azaz: „arra kell használnunk az európai költségvetést, hogy katonai felszerelést vegyünk Ukrajnának”, emellett 

használjuk fel Oroszország lefoglalt vagyonának extraprofitját is arra, hogy fegyvereket vásároljunk Ukrajnának” – szólít fel Michel.

Leszögezte: „a biztonságba való befektetés drága, de nélkülük nem tudjuk növelni védelmi ipari kapacitásunkat”. „Ha békét akarunk, készüljünk a háborúra” – zárta sorait a belga politikus - írta a Mandiner.