Tömegesen mondanak fel az orvosok Dél-Koreában

Dél-Koreában tömegesen mondanak fel a tiltakozó rezidens orvosok, orvos, Dél-Korea, felmondás, Koreaorvos, 2024
Tüntetnek az orvosok Dél-Koreában
Fotó: NurPhoto via AFP/Chris Jung
Vágólapra másolva!
Megemelik az orvostanhallgatók számát az egyetemeken jövőre az országban, tiltakozásul gyakornok és rezidens orvosok hétfőn kollektíven benyújtották a felmondásukat.
Vágólapra másolva!

Szöul öt legnagyobb kórházának gyakornok és rezidens orvosai hétfőn nyújtották be felmondásukat, terveik szerint kedd reggel 6 órától felhagynak a munkával. 

Az egyik intézményben már vészhelyzeti készültséget hirdettek és a tervezett műtétek jelentős részét elhalasztották.

 A nagyobb vidéki városok, például Puszan orvosai is csatlakoztak a kezdeményezéshez - számolt be róla az MTI.

A dél-koreai egészségügyminisztérium felszólította az orvosokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségeiknek és továbbra is biztosítsák az ellátást.

Dél-Koreában tömegesen mondanak fel a tiltakozó rezidens orvosok, orvos, Dél-Korea, felmondás, Koreaorvos, 2024
Terveik szerint kedden már nem dolgoznak
Fotó: AFP/YONHAP / AFP/YONHAP

Az egészségügyi dolgozók szerint elég orvos van az országban, és a kvótaemelés csak csökkenteni fogja az orvosi tanulmányok és a későbbi munka minőségét. Az orvosok már korábban is jelezték, hogy lépéseket fognak tenni az üggyel kapcsolatban, amennyiben a kormány nem tesz le a kvótaemelés tervéről. Egyes kezelések és vizsgálatok esetében már most is akadozik az ellátás, a gyakornok és rezidens orvosok tömeges felmondása pedig az egészségügyi rendszer összeomlásának veszélyével fenyeget.

A dél-koreai védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy a hadsereg a sürgősségi ellátásra szorulók számára férőhelyet biztosít a katonai kórházak, köztük a fővárosi hadikórház sürgősségi osztályán is.

Az országban dolgozó nagyjából 13 ezer gyakornok orvos 21 százaléka Szöulban vállalt munkát, és 40 százalékuk az öt legnagyobb kórház foglalkoztatásában áll, így felmondásuk hatalmas kockázatot jelent.

Han Dokszu dél-koreai miniszterelnök figyelmeztette az orvosokat az azonnali ellátásra szoruló betegeket érintő veszélyekre, illetve a hiány okozta következményekre, és 

biztosította az embereket, hogy a kormány szükség esetén kiterjeszti az egészségügyi távszolgáltatásokat.

A helyi rendőrség hétfőn figyelmeztetést adott ki arról, hogy a kollektív felmondásban résztvevők az emberéletek veszélyeztetésével törvénysértést követnek el, így letartóztatással és egyéb hatósági eljárással néznek szembe.

Dél-Koreában tömegesen mondanak fel a tiltakozó rezidens orvosok, orvos, Dél-Korea, felmondás, Koreaorvos, 2024
Tömegesen tüntetnek a rezidens orvosok Dél-Koreában
Fotó: NurPhoto via AFP/Chris Jung / NurPhoto via AFP/Chris Jung