Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb elképesztő korrupciós botrány Ukrajnában: eltűnt 40 millió dollár

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.24., Russia's Missile Attack On Kharkiv NurPhoto General news Ukraine Russian Invasion of Ukraine January 23 2024 23th January 2023 COnflict Russia War Horizontal WAR
Cars are burning next to the site where the rocket struck, in Kharkiv, Ukraine, on January 23, 2024. On The Morning Of January 23, 2024, Russia Launched A Massive Missile Attack On Kharkiv Twice. Among Other Things, Residential Buildings Were Damaged. People Remain Under The Rubble. (Photo by Pavlo Pakhomenko/NurPhoto) (Photo by Pavlo Pakhomenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb elképesztő korrupciós botrány látott napvilágot Ukrajnában: gyakorlatilag 40 millió dollárt elloptak. A háborúban álló országban korábban és most is elképesztő a korrupció mértéke, miközben újabb eurómilliárdokra lenne szükségük a túléléshez. A háború leple alatt tehát tovább virágzik a korrupció Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Nem csitulnak a korrupciós botrányok Ukrajnában. Az ottani védelmi minisztérium a háború kezdete óta nyakig benne van a leggyanúsabb ügyekben – nem csoda, hiszen fő megrendelője és kifizetője a haditechnikai beszerzéseknek. A helyzet annyira reménytelenné vált, hogy tavaly ősszel Zelenszkij kénytelen volt kirúgni hűséges harcostársát, a donorországokban addig emblematikus és körülrajongott védelmi minisztert, Olekszij Reznyikovot.

Január végén újabb botrányos esetre derült fény. Az ukrán biztonsági szolgálat jelentése szerint olyan méretű közbeszerzési csalás történt, amely a sokat látott korrupcióellenes szerveket is meglepte. A védelmi minisztérium képviselői és egy addig sehol nem jegyzett, Lviv Arsenal nevű fegyverkereskedő cég összesen mintegy 40 millió dollár értékű szerződést kötött aknavető gránátok beszerzésére, ám a vállalat soha nem szállított le egy darabot sem a megrendelt százezres tételekből. A hatóságok eddig öt embert tartóztattak le, köztük a cég vezérigazgatóját és a védelmi tárca egyik beszerzésért felelős főosztályvezetőjét – írta a Mandiner.

Forrás: NurPhoto via AFP/Pavlo Pakhomenko/NurPhoto/Pavlo Pakhomenko

Ismeretlen cég kapta a hatalmas pénzt

A történet még 2022 novemberében kezdődött, amikor a védelmi minisztérium másfél milliárd hrivnyát (majdnem 40 millió dollárt) utalt át az addig jobbára ismeretlen cégnek egy nagyobb, 120 mm-es tüzérségi lövedékeket és 82 mm-es aknavető gránátokat tartalmazó szállítmányért. A kifizetést az imént említett, azóta kirúgott Reznyikov miniszter hagyta jóvá, előlegként a vételár 100 százalékát utalva át a kereskedőnek, aki – elmondása szerint – egy EU-s tagállamból szerezte volna be a szállítmányt.

A szállításnak 2023 februárjára teljesülni kellett volna, de az ukrán hadsereg egyetlen darabot sem kapott belőle a határidőig.

Amikor a védelmi minisztérium vizsgálatot indított, kiderült, hogy a Lviv Arzenalnak valóban van exportengedélye egy uniós tagállamból, csakhogy abban az országban egyáltalán nincsenek a szerződésben kikötött lövedékekből, a cégnek és a meg nem nevezett tagállamnak pedig engedélye sem volt harmadik országból szállítani.

A védelmi minisztérium most letartóztatott főosztályvezetője akkor azzal védekezett, hogy a tárca nem országokkal, hanem beszállítókkal köt szerződést, ebben az esetben pedig nem merült fel, hogy az Ukrajna donorországának számító tagállamnak valójában nincs a megrendelt készletekből. Arra azonban már akkor sem tudott válaszolni, hogy egy noname fegyverszállító cég hogyan kaphatott kiemelt fegyverkereskedői minősítést a védelmi minisztériumtól.

Rendszerszintű korrupció

A rendszerszintű korrupció egyre érzékenyebb téma Ukrajnában. Nemcsak a közvélemény dühe zúdul a vezetőkre, de amennyiben a hadsereg látja a kárát, még tovább mélyíti a szakadékot a katonai és a politikai vezetők között.

Az Európai Unió és a NATO ráadásul alapfeltételként szabta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez a korrupció visszaszorítását, de az IMF és a Világbank is kitételként kezeli a kölcsönök folyósítása kapcsán a rendszerszintű sikkasztás befejezését.

Van egy ennél súlyosabb következménye is a minden héten napvilágot látott eseteknek. Az Ukrajna által várt magánbefektetők két okot jelöltek meg, amiért húzódoznak a pénzüket a háborús államban befektetni. Az egyik a biztonsági kockázatot jelentő háború, a másik a súlyos korrupció. Bár Zelenszkij a davosi Világgazdasági Fórumon igyekezett megnyugtatni a nyugati világ pénzembereit, hogy rendkívül sikeresen küzd a korrupció ellen, a jelek szerint nem sikerült százszázalékosan elhitetni velük, hogy az ukrán gazdaság stabil és megbízható.

Zelenszkij népszerűsége csökken, ebben pedig szerepet játszik a korrupció is. Bár az állampolgárok zöme nem gondolja úgy, hogy az elnök személy szerint korrupt lenne, a többségük úgy véli, hogy szemet hunyt a felső vezetés sikkasztásainak botrányai felett, ezáltal pedig igenis felelős a kialakult helyzetért.

Az amerikaiaknak is egyre inkább elegük van az ukrán korrupcióból Forrás: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson

Amerikai beismerés: Ukrajna egy velejéig korrupt maffiaállam

Mint arról korábban beszámoltunk, Ukrajna az önállósulása óta küzd a korrupcióval, különösen annak felső szinteken elkövetett típusával. Bár még az országot feltétel nélkül támogató nyugati hatalmak is régóta elvárják az ukrán vezetéstől a korrupcióval szembeni fellépés fokozását, így is kérdéses, hogy mennyire veszi komolyan ezt az igényt Ukrajna.

Ha megnézzük ugyanis az elmúlt évek korrupcióval összefüggő felméréseit, világosan látszik, hogy még a balliberális érdekek megrendeléseit kiszolgáló szervezetek sem tudják úgy alakítani "mutatóikat", hogy azok Ukrajnára nézve kedvező eredményekkel záruljanak.

Ráadásul a háború újabb, korábban ismeretlen utakat nyitott meg a korrupció előtt az országban, hozzájárulva ahhoz, hogy a visszaélések - még Ukrajna viszonylatában is - addig ismeretlen méreteket ölthessenek.

Erre hívta fel a figyelmet Seymour Hersh többszörös Polk- és Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró is, aki a tavaly áprilisban közzétett írásában - egy amerikai hírszerzési tisztviselőre hivatkozva - nem kevesebbet állított, minthogy az ukrán központi vezetés által üzemeltetett korrupciós hálózat

megközelítőleg 400 millió dollárt sikkasztott el az Egyesült Államok által nyújtott üzemanyag-támogatásokból.

Hersh szerint az amerikai vezetés kezdettől fogva tudott a visszaélésekről, ám a "magasztosabb cél" érdekében némán tűrt, egészen addig, amíg a korrupció tarthatatlan méreteket nem öltött, lépésre kényszerítve ezáltal Amerikát, aki magát a CIA igazgatóját William Burnst bízta meg, hogy tegyen rendet az ukrán fejekben. Burns januári kijevi útja során - határozott utasítások mellett - egy 35 névből álló listát adott át Zelenszkijnek, amely azon tisztviselők adatait tartalmazta, akik a legtöbbet "markolták" az amerikai adományokból. Nem sokkal e találkozót követően az ukrán elnök több magas rangú állami tisztviselőt is menesztett hivatalából.

Korrupciós botrányok

Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettest nem sokkal a lemondását követően tartóztatták le, miután egy oknyomozó lap felfedte, hogy közreműködésével a minisztérium sokszorosan túlárazva, 13 milliárd hrivnya (közel 130 milliárd forint értékben) kötött meg élelmiszerbeszerzési szerződéseket a hadsereg ellátására. A tárca egyébként „technikai malőrnek" minősítette az esetet.

Távozni kényszerült Kirilo Timosenko, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője, egyben Zelenszkij egyik fő bizalmasa is, aki számos más botránya mellett még egy humanitárius célra adományozott autót is személyes használatba vett.

Vaszil Lozinszkij, infrastruktúráért felelős miniszterhelyettest pedig azért vették őrizetbe, mert 400 ezer dollár kenőpénzt fogadott el generátorok túlárazott beszerzésének elősegítéséért, mindezt egy olyan helyzetben, amikor hazája folyamatos áramhiánnyal küszködik az energiahálózatát ért támadások következtében.

Nem sokkal azt követően, hogy fény derült a túlárazott élelmiszerbeszerzésekre, újabb visszaélések láttak napvilágot a Védelmi Minisztériummal összefüggésben, amely ezúttal katonai ruhákat vásárolt meg sokszoros áron, ráadásul a beszerzendő téli felszerelések helyett, végül a hideg évszakban való használatra alkalmatlan, nyári viseletek érkeztek meg. Az esetet már Olekszij Reznyikov védelmi miniszter sem úszta meg, aki az ukrán elnök döntésének megfelelően, benyújtotta lemondását.

Ukrajnának és a jelenlegi ukrán vezetésnek tehát nemcsak a Nyugatnak kellene kézzelfogható eredményeket felmutatnia a jövőre nézve, hanem egy hasonlóan nehéz feladat is megoldásra vár: vissza kell szereznie saját népe bizalmát, amit mostanra a rendszerszintű korrupció totálisan leépített.

Megölték a Zelenszkij korrupciója miatt nyomozó újságírót

Írtunk arról is, hogy még tavaly december végén megtalálták Hurghadában Mohammed Al-Alawi újságíró holttestét, aki a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök családjában folytatott korrupció ügyében nyomozott: Zelenszkij anyósának ötmillió dollárért (460 millió rubelért) történő Vörös-tengerparti villavásárlását vizsgálta.

A hurghadai rendőrség és a rokonok egyetértettek abban, hogy az újságírót ismeretlenek csoportja támadta meg. A rendfenntartók tájékoztatása szerint a testen számos törést és hematómát, valamint zárt fejsérülést találtak. Az újságíró hozzátartozói elmondták, hogy az ukrán elnök anyósának villájával kapcsolatos nyomozás nyilvánosságra kerülése óta féltették az életét.

Mohammed Al-Alawi augusztus végén tette közzé a Zelenszkij családja által Egyiptomban vásárolt új villával kapcsolatos vizsgálatát. Az újságíró azt állította, hogy birtokában vannak az adás-vételi tranzakciót igazoló dokumentumok - írta a Magyar Nemzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről