Franciaország miatt robbanhat ki újabb háború

második Hegyi-karabah háború, 2020, Hegyi-Karabah, összecsapás, harcok
Hegyi-Karabah, 2020. október 6. Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép az azeri és az örmény fegyveres erők közötti összecsapásokról a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Alaptalannak nevezte az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerdán a francia külügyminisztérium előző napi nyilatkozatát, miszerint Baku indokolatlanul tart fogva egy francia állampolgárt, egyben a valóság elferdítésére, Azerbajdzsán belügyeibe és a vizsgálati eljárásba való beavatkozási kísérlettel vádolta meg Párizst.
Vágólapra másolva!

Martin Rian francia állampolgárt kémkedés gyanújával december 4-én vették őrizetbe Azerbajdzsánban. Később a bíróság elrendelte négy hónapos vizsgálati fogságba helyezését.

- fogalmazott Aykhan Hajizada bakui külügyi szóvivő újságíróknak nyilatkozva. Hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottat őrizetbe vétele óta többször is felkereste a francia nagykövetség konzuli szolgálata, amely beható információkkal rendelkezik a büntetőügyről.

"Ismételten felszólítjuk a francia felet, hogy hagyjon fel az Azerbajdzsán belügyeibe és a vizsgálattal kapcsolatos intézkedésekbe történő beavatkozással" - mondta a szóvivő.

Egyre feszültebb a helyzet Franciaország és Azerbajdzsán között Forrás: MTI/EPA/Örmény Védelmi Minisztérium

A francia külügyminisztérium kedden azt követelte Bakutól, hogy haladéktalanul engedje szabadon az Azerbajdzsánban őrizetbe vett francia állampolgárt, akinek letartóztatását önkényesnek tartja.

Azerbajdzsán az elmúlt időszakban többször élesen bírálta Franciaországot a rivális Örményország "nyílt támogatása" miatt. Párizs a maga részéről azzal vádolja Bakut, hogy félretájékoztatási kampányt folytat ellene azzal a hátsó szándékkal, hogy alkalmatlannak tüntesse fel a 2024-es párizsi olimpiai játékok megrendezésére.

A diplomáciai feszültség december végén két-két diplomata kölcsönös kiutasításával tovább fokozódott a két ország között.