Észak-Korea halálos fenyegetést küldött a világnak

Horizontal, Észak-Korea, rakéta
People watch a television screen showing a news broadcast with file footage of a North Korean missile test, at a railway station in Seoul on January 14, 2024. North Korea fired a ballistic missile on January 14b, Seoul's military said, days after Pyongyang staged live-fire exercises near the tense maritime border with the South. (Photo by Jung Yeon-je / AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea vasárnap ismét több manőverező robotrepülőgépet lőtt ki az ország keleti partjairól - jelentette be a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága (JCS), emlékeztetve arra, hogy a héten ez már a második ilyen művelet.
Vágólapra másolva!

A robotrepülőgépeket Észak-Korea keleti partjainál, a Japán-tengernél lévő kikötővárosnál, Szinpónál észlelték. A városban Phenjan hajógyárat is működtet, ahol a többi között olyan tengeralattjárókat gyártanak, amelyekről rakétákat is ki lehet lőni.

"Hadseregünk szorosan együttműködik az Egyesült Államok erőivel, és szemmel tart minden, Észak-Korea felől észlelt tevékenységet" - áll a dél-koreai közleményben.

A nap folyamán korábban a KCNA észak-koreai állami hírügynökség bírálta a térségben az utóbbi hetekben rendezett dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatokat, és

"Tény, hogy az új év beköszönte óta

őrületes tempóban folynak az országunk elleni atomháborús hadgyakorlatok,

és emiatt teljes mértékben felkészültnek kell lennünk egy pusztító háborúra" - olvasható a KCNA tájékoztatásában.

Phenjan

a múlt héten hiperszonikus, szilárd üzemanyaggal működő, közepes hatótávolságú rakétát lőtt ki

a Japán-tenger felé. Manőverező robotrepülőgépek legutóbb tavaly szeptemberben indultak Észak-Koreából.

Észak-Korea robotrepülőgépeinek kilövéséről szóló híradást néznek emberek a szöuli központi pályaudvar egyik tévéképernyőjén Forrás: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Az elmúlt hónapokban Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán több hadgyakorlatot hajtott végre a Phenjannal szembeni elrettentő stratégia részeként. Válaszul Észak-Korea megerősíti hadászati képességeit, és Dél-Koreát az ország legfőbb ellenségeként rögzítette az alkotmányában.