Pokolgép robbant Pakisztánban, többen meghaltak

unrest Horizontal
Paramilitary soldiers stand guard in front of the wreckage of a police truck at the site of a roadside bomb blast in Bajaur district, around 14 kms from the border with Afghanistan on January 8, 2024. A roadside bomb killed at least five police officers deployed to protect polio vaccination workers in northwestern Pakistan on January 8, officials said, in an attack claimed by the domestic Taliban group. (Photo by Fazal RAHMAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Legkevesebb hat, a járványos gyermekbénulás elleni oltási kampányt végző egészségügyi dolgozók védelmére kirendelt rendőr meghalt, több mint húszan pedig megsebesültek hétfőn, mert felrobbant egy út szélén elhelyezett pokolgép a rendőrök szolgálati járműve közelében Pakisztán Haibar-Pahtúnhva tartományában - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A merénylet csupán néhány órával az év első járványellenes kampányának indulása után történt az ország északnyugati részén.

Elkövetőjeként az afganisztáni tálib vezetéssel szövetségben álló, ám tőlük függetlenül tevékenykedő Tehrík-i-Talibán Pakisztán (TTP) nevű iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

A mentőszolgálat közlése szerint rohammentőket irányítottak a helyszínre, a kórházakban pedig vészhelyzetet hirdettek, és orvosokat hívtak be a sebesültek ellátására.

A robbanás helyszíne Forrás: AFP/Fazal Rahman

Az oltási kampányokat szigorú biztonsági intézkedések mellett indítják el a pakisztáni hatóságok, az oltást végzőket rendőrök és a biztonsági erők más tagjai kísérik.

Az elővigyázatosság oka, hogy az utóbbi évek oltási kampányai során több támadás érte az egészségügyi dolgozókat, szélsőségesek ugyanis azt terjesztik, hogy a vakcina meddőséget okoz az immunizált gyerekeknél, az oltási kampány mögött pedig "nyugati összeesküvést" sejtetnek.

Afganisztánban a tálibok a 2021-es hatalomátvételük előtt megtiltották az oltások beadását az általuk irányított területeken. Az ENSZ azonban a tálib vezetőkkel folytatott tárgyalása során elérte, hogy országszerte folytathassák a gyerekek beoltását.

A világon már csak Pakisztán és Afganisztán nem mentes a gyermekbénulás kórokozójától, miután 2020-ban Nigéria bejelentette, hogy sikerült megszabadulnia tőle.