Párizst fenyegetik a felháborodott francia gazdák

demonstration agriculture Horizontal
A French farmer with a sign on his tractor reading 'we're walking on our heads' drives to disturb traffic on the departmental road 137 between Rennes and Saint-Malo to protest over taxation and declining income, near Tinteniac on January 24, 2024. Europe's farmers are in revolt. The fury has led to road blockages and tractor parades in the past few weeks, with farmers taking their protests to the street in France, Germany, Poland and Romania, after the Netherlands earlier. From rising fuel costs to anger over green regulations to what farmers' say is unfair competition from Ukrainian imports, the list of grievances is long. (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)
Vágólapra másolva!
A tiltakozások fokozásával és a párizsi utak elzárásával fenyegetnek a jobb munka- és életkörülményeket követelő francia gazdák. „Nem zárom ki a lehetőséget" – válaszolta Arnaud Rousseau, a húszezer helyi mezőgazdasági szakszervezetet és 22 regionális szövetséget képviselő Fédération Nationale des Syndicats d'Exploitants Agricoles (FNSEA) vezetője a France 2 televízió kérdésére, hogy a tiltakozásokat kiterjeszthetik-e a fővárosi régióra – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tiltakozások négy napja kezdődtek, és a forgalomlassító akciók a résztvevők szerint addig tartanak, amíg a gazdák nem kapnak konkrét válaszokat a reménytelen helyzetükre, amellyel nincsenek egyedül az Európai Unióban.

Elégedetlenek a német és a lengyel gazdák is.

A gazdák lecsitítása az első komoly kihívás az újonnan kinevezett francia kormányfő, Gabriel Attal számára, aki sietett hangsúlyozni, hogy a mezőgazdaság „abszolút fontos kérdés, amelyet nagyon komolyan veszek".

Párizs lezárásával fenyegetnek a gazdák. Az adózás és a jövedelemcsökkenés miatt tüntetnek Forrás: AFP/Damien Meyer

Ígéretet tett rá, hogy a kormány megkönnyíti majd a gazdák életét. A konkrét javaslatokat a hétre ígérte a kabinet. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy a tiltakozások inkább szélesednek és terjednek ahelyett, hogy csökkennének, emlékeztetett tudósításában a Reuters. A dél-franciaországi fontos szállítási útvonalak jelentős részét blokád alatt tartják a gazdák.

François Purseigle, a Toulouse-i Technológiai Intézet szociológiaprofesszora szerint nem véletlen, hogy a mozgalom az ország déli részéről indult. „A gazdák vannak az éghajlatváltozás frontvonalában, hiszen egymást követik az aszályok, és többször is a fejükhöz vágták, hogy nem tesznek eleget a környezetért" – nyilatkozta a France 24-nek.

A kormányt mégis annyira meglepte a gazdák blokádja, hogy „néhány héttel" elhalasztja a megsegítésükre több mint egy éve bejelentett reformokat. A tét pedig nagy: egy nemrégiben készült felmérés szerint Franciaországban

2010 és 2020 között a gazdaságok 20 százaléka szűnt meg.

A fiatalok már nem hajlandóak a mezőgazdaságban dolgozni, mert önfoglalkoztatóként is többet keresnek, mint gazdaként.

A tiltakozásnak egyébként már halálos áldozatai is vannak:

kedden egy autó belerohant a felállított útakadályba, egy asszony és a tinédzser lánya meghalt, a férj pedig súlyosan megsebesült.

Németországhoz hasonlóan Franciaországban is megpróbálja kihasználni a szélsőjobb a gazdák elégedetlenségét. Jordan Bardella, aki a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés listavezetője az európai parlamenti választáson azzal vádolta meg „Macron Európáját", hogy „a francia mezőgazdaság halálát" akarja.

A párt tíz százalékponttal vezet az EP-felmérésekben, „rendkívüli állapot" hirdetését sürgeti az agráriumban, protekcionista politikát és Franciaország kilépését követeli a szabadkereskedelmi megállapodásokból, emlékeztetett a Politico.