Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Több ezer ember meghalt és eltűnt a Líbiában pusztító viharban - videó

Mardzs, 2023. szeptember 11. Árvíz pusztít a Líbia északi részén fekvő Mardzs városában 2023. szeptember 11-én. A heves esőzések okozta áradásokban országszerte legkevesebb 250 ember vesztette életét. MTI/AP/Libya Almasar TV
Vágólapra másolva!
Óriási vihar okozott pusztító áradásokat Líbiában. Az első jelentések 150 halottról számoltak be, a kormány szerint a halálos áldozatok száma mára már meghaladja a kétezret, és több ezren eltűntek.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, rengeteg halálos áldozata van a Líbia keleti partjainál a hétvége óta pusztító viharnak, amely házakat és utakat is megrongált.

A Daniel vihar vasárnap érte el a szárazföldet, ami arra késztette a hatóságokat, hogy rendkívüli szükségállapotot hirdessenek.

A líbiai hadsereg hét tagja eltűnt a mentési munkálatok során.

A heves esőzések okozta áradásokban Líbiában országszerte több ezer ember lelte halálát Forrás: MTI/AP/Libya Almasar TV/-

A hatóságok keleten kijárási tilalmat rendeltek el, az iskolákat és az üzleteket pedig bezárták.

Bengázi, Sousse, Derna és Al-Marj keleti városok mind érintettek a katasztrófában.

Csak Dernában legalább 150 halálos áldozat volt. Abdel-Rahim Mazek, a keleti Bayda város egészségügyi központjának vezetője eddig legalább 46 halálesetről számolt be. Shahatt és Omar al Mokhtar városokban pedig Ossama Abduljaleel egészségügyi miniszter további hét halálesetet jelentett. Az északkeleti partvidéki Szúsza városában szintén hét halálos áldozatot erősítettek meg. Közben Marj városából vasárnap egy ember halálát jelentették.

Árvíz pusztít a Líbia északi részén fekvő Mardzs városában Forrás: MTI/AP/Libya Almasar TV/-

A líbiai Vöröskereszt közölte, hogy legalább 150 ház megsemmisült.

A jelentések szerint Dernában - ahol mintegy 100 000 ember él - két gát omlott össze, elárasztva a terület nagy részét, és több lakos is a vízbe fulladt.

Oszama Hamad miniszterelnök a helyi televíziónak elmondta:

Líbia nemzetközi segítséget kért a katasztrófa sújtotta övezetekbe - írja a Sky News.

A Daniel vihar, amely a múlt héten Görögországra, Törökországra és Bulgáriára is lecsapott, több líbiai nagyvároson, köztük Bengázin, Beidán, al-Mardzson és Dernán is átsöpört. A még hétfőn is tomboló vihar miatt a hatóságok vészhelyzetet jelentettek be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről