Nem csak vihar, hanem földrengés is pusztít Kaliforniában

vihar, eső, időjárás, Amerika, Soquel, 2023. 03. 10., út torlasz, elmosott aszfalt, Kalifornia,
SOQUEL, CALIFORNIA - MARCH 10: In an aerial view, workers make emergency repairs to a road that was washed out heavy rains on March 10, 2023 in Soquel, California. An atmospheric river event brought high winds and heavy rains to Northern California that caused localized flooding and toppled trees. A second atmospheric event will hit Northern California by Monday or Tuesday. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogyan az Origo korábbi cikkben már beszámolt róla, az emberek Dél-Kaliforniában a Hilary hurrikán ellen védekeztek, de közben egy másik természeti katasztrófa is bekövetkezett, egy 5,1-es erősségű földrengés.
Vágólapra másolva!

Az epicentrum Los Angelestől északnyugatra volt. Nem okozott nagyobb károkat, és a hurrikánt azóta szintén poszttrópusi ciklonná minősítették vissza.

Karen Bass, Los Angeles polgármestere elmondta, hogy több mint 100 tűzoltó ellenőrzi az épületeken, hogy keletkeztek-e károk.

A polgármester azt nyilatkozta, hogy az első jelentések szerint a földrengés nem okozott szerkezeti károkat és nem voltak sérültek sem - írta a BBC.

Dr. Lucy Jones szeizmológus elmondta, hogy szokatlan jelenség volt a földrengés Ojai közelében.

1932 óta először fordult elő, hogy pontosan ezen a helyen, (sőt a Ventura-medencén belül is) ötös fokozatú földrengést lehessen észlelni.

Figyelmeztetett, hogy a következő napokban további utórengések várhatóak.

A rengés egy időben történt a Hilary nevű poszttrópusi ciklonnal, ami miatt sok lakos nem tudta, hol keressen menedéket.

Eközben a helyi szervek szerint a vihar által okozott folyamatos és történelmi mennyiségű esőzés várhatóan életveszélyes áradásokat, valamint egyéb problémákat, például sárcsuszamlásokat és földcsuszamlásokat okoz majd.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó Dél-Kalifornia nagy részére szükségállapotot hirdetett, és több mint 7500 katonát vezényeltek ki, hogy segítsenek az embereknek felkészülni a viharra.

San Bernadino megyében a lakosokat evakuálták a heves esőzések miatt, a meteorológiai szolgálat pedig életveszélyes áradások miatt figyelmeztetett Ventura megyében, miután két óra alatt közel öt centiméternyi eső esett.

A vihar máris heves esőzéseket okozott olyan területeken, amelyek általában száraz sivatagok.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy ezek a területek jobban ki vannak téve a hirtelen áradásoknak, mivel a talaj nehezebben tudja elnyelni a vizet.

Ez olyan területeken is megmutatkozott, mint Palm Springs, amely híresen sivatagi város. Itt a valaha volt leghevesebb óránkénti esőzést regisztrálták.

A trópusi viharok szokatlanok a térségben, mivel a száraz levegő, a hűvös víz és a part menti szélviszonyok általában elnyomják a hurrikánokat.