Óriási választási csalás Amerikában: Bidenék megpróbálják kizárni Trumpot az elnökválasztásról

TRUMP, Donald
New York, 2023. április 04. Donald Trump korábbi amerikai elnök (k) érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul. MTI/EPA/Justin Lane
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok történetének talán valaha volt legnagyobb botránya zajlik éppen, miután Donald Trump volt amerikai elnököt Colorado állam legfelsőbb bírósága leszedette a szavazólapról. Több, Trumppal rivális republikánusjelölt is, például Vivek Ramaswamy már ígéretet tett arra, hogy lehúzatja magát a coloradói szavazólapról, ahogy a Trump-ellenes Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó is támadta a bíróság döntését - írja a FoxNews.
Vágólapra másolva!

Republikánus személyiségek és vezető jogi elemzők egyöntetű felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy Colorado legfelsőbb bírósága — amely kizárólag demokrata jelöltekből áll — úgy döntött, hogy Trump korábbi amerikai elnököt törölni kell az állam 2024-es választási szavazólapról, a 14. kiegészítés lázadási záradékának megsértése miatt.

A „The Ingraham Angle" műsorvezetője, Laura Ingraham rámutatott, hogy a január 6-i, 2021-es zavargás kezdetétől fogva a demokraták és Trump-ellenzők a „lázadás" kifejezés használatát sürgették az események leírására.

Trumpot hivatalosan nem ítélték el lázadásért vagy más, a konföderáció korabeli törvényekért, amelyekre a 14. kiegészítés utal.

Ingraham megjegyezte, hogy a coloradói legfelsőbb bíróság, bár teljes egészében demokrata, maga is megosztott volt a 4-3-as ítéletet illetően, ami azt jelenti, hogy több demokrata szégyellte az ítéletet.

A bíróság január első hetéig adott haladékot, hogy Trump csapatának legyen ideje fellebbezni az amerikai legfelsőbb bírósághoz, mielőtt a százéves államban véglegesítik a szavazólapot. A Trump-kampány azonnal közölte, hogy tervezik, hogy fellebbeznek a legfelsőbb bírósághoz.

Steven Cheung, Trump szóvivője azt mondta, hogy a demokraták „paranoiás állapotban" vannak, és hogy „elvesztették a hitüket a bukott Biden-elnökségben", ezért kellett ahhoz folyamodniuk, hogy a republikánus csúcsjelölt nevét kidobják a szavazólapról - magyarán megpróbálják elcsalni a választást.

Bret Baier újságíró műsorában megjegyezte, hogy a coloradói döntés súlya még nem teljesen ismert, mivel Wyomingban, Nyugat-Virginiában, Dél-Karolinában, Alaszkában, Texasban, Wisconsinban, Nevadában, Virginiában, Új-Mexikóban, New Jerseyben, Oregonban, New Yorkban és Vermontban is hasonló perek vannak folyamatban, ahol még nem született döntés Trump sorsáról a szavazólapon.

Több kulcsfontosságú államban, köztük Pennsylvaniában is erős demokrata kötődésű legfelsőbb bíróság van.

Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a meghallgatására a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

Chris Landau, a legfelsőbb bírósági bírák, Clarence Thomas és a néhai Antonin Scalia egykori jogi munkatársa a coloradói döntést a baloldal „törvénykezésének" minősítette, amely minden lehetséges eszközt megragad, hogy megakadályozza Trump második elnökségét.

— mondta Landau a Fox Newsnak.

Landau azonban azt is mondta, bízik abban, hogy a Legfelsőbb Bíróság „csak egy pillantást vet" a coloradói ügyre és megsemmisíti azt.

— mondta.

Hozzátette, hogy bármelyik jogász szabadon gyűlölheti Trumpot, de a véleményük nem eredményezhet ilyen horderejű, mérföldkőnek számító ítéleteket.

— mondta.

Jonathan Turley, a George Washington Egyetem jogászprofesszora hasonlóan vélekedett, és „feltűnően antidemokratikusnak" nevezte a döntést, hozzátéve, hogy a bíróság a törvény és az alkotmány lehető legtágabb jogi értelemben vett értelmezését alkalmazta a döntés meghozatalakor.

Ingraham egyetértett, és azt állította, hogy a baloldali jogászok rendszeresen nem statikus dokumentumként, hanem „politikai gyurmaként" kezelik az alkotmányt.

Turley szerint január 6. egy visszataszító nap volt, és azokat, akik bűncselekményeket követtek el, felelősségre kell vonni. Turley szerint azonban január 6-át nem szabad olyan eseménynek tekinteni, amely alkalmas arra, hogy kizárjon egy elnökjelöltet, és jogi „csúszós lejtőt" hozzon létre minden más állam számára, ahol ügyek vannak, vagy lesznek folyamatban.

— mondta.

Ennek érdekében Trump republikánus elnökjelölt-társai közül többen szolidaritást vállaltak vele, olyanok is, akik rendszeresen bírálták a kampányát.

Vivek Ramaswamy vállalkozó ígéretet tett arra, hogy leveteti magát a coloradói előválasztási szavazólapról, és felszólította az összes jelöltet, hogy csatlakozzon hozzá, mondván, hogy a bíróság döntése „azt mutatja meg, hogyan néz ki a demokrácia elleni tényleges támadás".

— mondta Ramaswamy kedden az iowai Mason Cityben.

A New Hampshire állambeli Bedfordban felszólalva Chris Christie volt New Jersey-i kormányzót — aki kampányának egyik jellemzőjévé tette Trump ostorozását — egy városházán a friss hírekről kérdezték.

Christie azt válaszolta, hogy még nem olvasta a bíróság döntését, de az az álláspontja, hogy nem a bíróságoknak kellene megakadályozniuk Trumpot abban, hogy megnyerje az elnökséget — a választóknak kellene.

Donald Trump és felesége, Melania Trump Forrás: Picture-Alliance/AFP/Oliver Contreras

A 14. módosítás elsősorban a polgárháborút követően a felszabadított rabszolgák számára biztosított egyenlő jogokat és állampolgárságot.

A 14. módosítás lázadási záradéka vagy kizárási záradéka kizárja a szövetségi vagy állami hivatalok betöltéséből azt, aki esküt tett az Alkotmány támogatására, és „lázadásban vagy lázadásban vett részt az Alkotmány ellen, vagy [segített vagy menedéket nyújtott annak ellenségeinek]".

Eredetileg a volt konföderációs katonatisztek, konföderációs tisztviselők és a szeparatista richmondi kormányt támogatók ellen irányult, és teljes képtelenség most alkalmazni.