Félelmetes méreteket öltött a mozgósítás Ukrajnában, nőket is toboroznak - videó

Ukrajna, orosz-ukrán háború, oroszország, légvédelem, katona, Kijev
Kijev, 2023. október 5. Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
A kijevi parlament új mozgósítási törvényt készül elfogadni, amelynek értelmében sokan elveszíthetik a szolgálatteljesítés alóli mentességüket. Jövőre katonai nyilvántartásba veszik a nőket is, akiknek kötelező alapkiképzésen kell majd részt venniük, és ezentúl be is sorozhatják őket - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egyre kegyetlenebbül zajlik a toborzás az ukrán városokban: boltokat, piacokat, éttermeket és edzőtermeket vesznek körül a fegyveres toborzók, ahonnan minden hadkötelest magukkal hurcolnak.

„Putyovka v ad", vagyis beutaló a pokolba – így nevezik az ukránok a katonai behívót.

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Fegyveres razziák Kárpátalján

Az elmúlt napokban kegyetlen mozgósításba kezdtek a katonai hatóságok Kárpátalján. A különböző megyékbe több száz fős, jól felfegyverzett kommandókat küldött a kijevi vezetés, ahol azok felforgattak mindent.

A sisakos, golyóálló mellényes, gépfegyveres sorozók nem szégyenlősködtek Kárpátalján sem, ahova a helyi sajtó értesülései szerint 250-en érkeztek.

Először Ungvár, Munkács, Beregszász és Huszt edzőtermeibe törtek be váratlanul hadkötelesek után kutatva, majd ezt követték az éttermek, a szupermarketek, a benzinkutak és a termálfürdők.

A 18 és 60 év közötti férfiakat kérdés nélkül magukkal vitték.

Az sem zavarta őket, hogy sok esetben az általuk lezárt intézményekben nők és gyermekek rémültek halálra az akcióktól.

A december eleje óta tartó razzia a helyi elitet is váratlanul érintette, ők ugyanis mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy ne kelljen bezárni a vállalkozásaikat. Az eddigi legdurvább eset a magyar határtól alig pár méterre fekvő mezőkaszonyi termálfürdőben zajlott le, amikor több tucat katona szállta meg az intézményt.

Először az onnan kivezető utakat zárták le, majd bementek az öltözőkbe és a szobákba is, ahol hadköteleseket kerestek.

Az egyenruhások az intézményből több férfit is magukkal hurcoltak. A fürdő másnap közzétette a biztonsági kamerák felvételeit, a bejegyzésükben pedig többek mellett ezt írták:

Míg Belső-Ukrajnában megszokott az ügyek intézésénél a hasonló brutalitás, addig a valóban Európában lévő Kárpátalján nem.

Ráadásul helyi pletykák szerint hamarosan úgynevezett katonai kommendánsokat neveznek ki a járásokban, akik

bírósági határozat nélkül is dönthetnek majd arról, hogy melyik portára mehetnek fel és tarthatnak házkutatást a toborzók.

Az új mozgósítási törvény a nőket is érinti

Marjana Bezuglaja, a Nép Szolgája kormánypárt képviselője épp a minap tette közzé azt a legújabb mozgósítási törvénytervezetet, amit a kijevi honatyák még december végéig el kívánnak fogadni.

Ennek értelmében számos eddigi kedvezmény szűnik meg. Nagyon sokan elveszítik a katonai felmentésüket, illetve ezentúl – amennyiben elfogadják, úgy – nyilvántartásba vehetik és besorozhatják a nőket is.