Lezárták az Eiffel-tornyot

Párizs, karácsonyi, kivilágítás, advent, karácsony, 2023,
PARIS, FRANCE - DECEMBER 6: Christmas lights and decoration's on Avenue Montaigne with the Eiffel Tower in the distance on December 6, 2023 in Paris, France. (Photo by Christian Liewig - Corbis/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Eiffel-tornyot szerdán lezárták a látogatók elől, mert a munkások sztrájkba léptek - jelentette be a francia főváros 134 éves, szimbolikus emlékművét kezelő Sete cég, amelyről a france24.com tudósított.
Vágólapra másolva!

A dolgozók a sztrájkot a párizsi látványosságot alkotó Gustav Eiffel halálának 100. évfordulójára időzítették.

A turisták továbbra is bejuthatnak a torony alatti üveggel körülvett sétányra, de a 300 méteres toronyra egyelőre nem lehet feljutni.

Az Eiffel-torony szóvivőjének tájékoztatása szerint a dolgozók a sztrájkot az üzemeltető cég és Párizs városa közötti, a jövő évi szerződésükről szóló tárgyalások előtt hirdették meg. A szakszervezetek képviselői egyelőre nem közöltek információt a sztrájkról, így jelenleg azt sem tudni, hogy az meddig tart. Az Eiffel-torony honlapján tájékoztatják a látogatókat az aktuális helyzetről.

A világ egyik leglátogatottabb turistavonzó látványossága, az Eiffel-torony általában az év 365 napján nyitva van, és várhatóan központi szerepet kap majd a 2024-es párizsi olimpián.

Az ikonikus tornyot az évnek ebben az időszakában általában naponta mintegy 20 000 látogató keresi fel.

A budapesti Nyugati pályaudvart is tervező Gustav Eiffel 1923. december 27-én bekövetkezett halála alkalmából rendezett különleges - az Eiffel-torony fényeivel látványosság tett - zenei műsor szerda esti adásba kerülését a sztrájk nem akadályozza, ugyanis azt már előre felvették, így megtekinthető lesz a közösségi oldalakon és a francia televízióban.