Őrült pénzeket szór el Brüsszel a korrupt Ukrajna támogatására

Vágólapra másolva!
Brüsszel csütörtökön döbbenetes döntést hozott, Magyarország kivételével minden tagállam arra szavazott, hogy megkezdődjenek a tárgyalások Kijevvel Ukrajna EU-csatlakozásáról. Ez azt jelenti, hogy Brüsszel a világ egyik legkorruptabb országát akarja felvenni a blokkba, ahol már szabad választások sincsenek, mivel az elnök úgy döntött, hogy fölösleges a demokrácia. Brüsszel eddig is csillagászati összegeket küldött Kijev számára, a napokban pedig arról dönthetnek, hogy további 50 milliárd eurót biztosítanak az ukrán vezetőknek ahhoz, hogy azt ellenőrizetlenül költsék el. Egyértelmű, hogy Ukrajna EU-csatlakozása a legnagyobb hiba lenne Brüsszel történetében, ami a teljes blokk fejlődését megakasztaná - addig azonban - ahogy arra Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Leo Varadkar ír miniszerelnök is felhívta a figyelmet - rengeteg egyhangú szavazásra lesz szükség. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az elmúlt időszakban világosan ismertette Magyarország álláspontját, miszerint Ukrajna felvétele az Európai Unióba rossz döntés, Magyarország pedig rossz döntésben nem kíván részt venni. A miniszterelnök szerint Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjék vele a tagállamok a tárgyalást az esetleges tagságról. Orbán Viktor kijelentette, hogy értelmetlen, helytelen és irracionális döntés megkezdeni a tárgyalásokat és Magyarország nem is módosítja az álláspontját.

A másik 26 tagország belement abba, hogy megkezdjék a tárgyalásokat Ukrajna felvételéről az Európai Unióba. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a másik 26 uniós ország ragaszkodott a döntéshez, ezért Magyarország úgy döntött, ha ők ezt akarják, menjenek tovább ezen az úton,

Magyarország nem vesz részt a rossz döntésben, távol marad.

Ukrajna mellett a tárgyalások Moldovával is elkezdődnek, Grúzia pedig jelölti státuszt kap. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig arról számolt be, hogy Boszniával is hajlandóak tárgyalni, amint az ország teljesíti a szükséges kritériumokat (amiket Ukrajna egyébként még a Bizottság szerint sem teljesít). Az ukrán elnök a döntést megelőzően közösségi oldalán osztott meg egy üzenetet, amelyben arról beszélt, hogy Ukrajna minden kritériumot teljesített, azonban ez egyszerű hazugság, mindenki tisztában van azzal, hogy Ukrajna minden tekintetben rendkívül problémás országnak minősül.

Nemcsak a pénzt, a fegyvereket is ellopják a korrupt ukrán vezetők Forrás: AFP/Roman Pilipey

Brüsszel a mostani döntéssel ismét megmutatta, hogy az őrültség nem ismer határokat, hiszen egy olyan ország európai uniós csatlakozásáról kezdődhetnek tárgyalások, amely kirekeszti és elnyomja a kisebbségeket, a világ legkorruptabb országai között szerepel, a gazdaságot oligarchák és bűnözők irányítják, ahol nincsenek szabad választások; gyakorlatilag katonai diktatúra épült ki és nem utolsó sorban pedig háborúban áll és csak annak köszönhetően nem omlott még össze teljesen, hogy Kijev brüsszeli lélegeztetőgépen van.

Az Európai Unió eddig 77 milliárd eurót küldött Ukrajnának, most újabb 50 milliárd eurónyi támogatásról tárgyalnak.

Ezt a pénzt arra is fordíthatta volna Brüsszel, hogy a saját tagállamaiban teremtsen jobb körülményeket. Németország, az unió húzógazdasága ugyanis az összeomlás szélére került, javarészt éppen az Ukrajnának szánt ész nélküli pénzküldés miatt. Amennyiben Brüsszel tovább folytatja az őrült költekezést, egészen sokkoló következmények jöhetnek, amelyek a teljes uniót megrengetik.

Brüsszel még több pénzt küldene az ukránoknak Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Ráadásul pontosan azt sem lehet tudni, hogy Ukrajna mire költi a számukra küldött csillagászati összegeket, mivel semmilyen ellenőrzőrendszer nincs kiépítve, amely segítségével nyomon lehetne követni a pénz áramlását. A pénzcsap kinyitását követően számos olyan hír érkezett Ukrajnából, hogy Kijev katonai diktatúrát épített ki, Zelenszkij egymaga dönt arról, hogy kinek mennyi pénzt juttat. Így aki nem követi vakon az elnök utasításait, az nemcsak pénzt, hanem lőszert és fegyvereket sem kap.

Ezzel gyakorlatilag Zelenszkij saját katonai vezetőit zsarolja, nem is csoda, hogy az elmúlt időszakban egyre többen és egyre nyíltabban fordulnak szembe vele.

Valerii Zaluzsnij tábornok, az ország egyik legnépszerűbb embere egy interjú során ismerte be, hogy az ukránok kilátástalan helyzetbe kerültek a fronton. Ő volt az első jelentős vezető, aki nyíltan szembe mert szállni az ukrán elnökkel és egyre több szóbeszéd van arról, hogy Zelenszkij bukását követően ő veszi majd át az elnöki széket. Nem elképzelhetetlen, hogy Ukrajnában a sorozatos katonai kudarcokat követően véres puccsra, zavargásokra, polgárháborúra kell számítani. Brüsszel mégis úgy gondolja, hogy érdemes felvenni egy ilyen instabil, háborúban álló és belső ellentétektől forró országot az Európai Unióba.

Az amerikai fegyveripart és az ukrán vezetőket gazdagítja a brüsszeli pénz Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A korrupció továbbra is, akárcsak az ország történelme során mindig, tombol, úgy tűnik viszont, hogy Zelenszkij alatt a helyzet még tovább romlott, ami javarészt annak köszönhető, hogy korábban soha nem látott összegek áramlanak Kijevbe és mindenki szeretne magának kihasítani egy szeletet a tortából. Brüsszel is tisztában van a helyzettel. Az Európai Számvevőszék éppen egy korábbi, Ukrajnával foglalkozó jelentésében értelmezte: "a magas szintű hatalommal való olyan visszaélés, amely kevesek javát szolgálja, és széles körben súlyos kárt okoz az egyéneknek és a társadalomnak".

Ukrajna a World Population Review rangsorában a 116. helyen áll a korrupció tekintetében, vagyis méltán állítható, hogy a világ egyik legkorruptabb országa. A listán olyan országokban is jobb a helyzet, mint Gambia, Sierra Leone, Lesotho, Etiópia vagy éppen Kolumbia. Megegyező helyet foglal el a Transparency nevű Soros-szervezet listáján is Ukrajna, vagyis még az is elképzelhető, hogy a helyzet még ennél is sokkal rosszabb, hiszen a Soros-szervezetek Ukrajna számait mindig megpróbálják kozmetikázni.

Az Origo is megírta, hogy az ukrán elnök is szereti a fényűző életvitelt. Egy oknyomozó portál arról számolt be, hogy Zelenszkij családjának a birtokába kerülhetett egy 5 millió eurót (nagyjából kétmilliárd forintot) érő luxusvilla Egyiptom legelegánsabb részén. Zelenszkijnek azonban nem csak ez az egy luxusingatlana van. Már tavaly kiderült, hogy az ukrán elnök a tulajdonosa egy toszkánai luxusvillája is, amelyet állítólag 2017-ben vásárolt 3,8 millió euróért.

Arról is részletesen írtunk, hogy az Ukrajnában zajló háború hatására miként válnak egyre gazdagabbá a katonai vezetők, sok ukrán politikus pedig a háború alatt megy el egzotikus nyaralásokra. Tisztán látszik, hogy

az Európai Unió által küldött pénzt az ukránok villákra, luxusmárkára és nyaralásokra költik.

Antony Blinken a napokban nyilvánosan elismerte, hogy az Ukrajnának szánt pénzek, beleértve az európai pénzeket is, döntő többsége amerikai cégeknél landol. Blinken amellett kampányolt, hogy érdemes még több pénzt küldeni Kijevnek, az állítást pedig egy egészen döbbenetes adattal próbálta meg bizonyítani: szerinte ugyanis az Ukrajnának szánt pénzek 90 százaléka az amerikai cégekhez kerül, az amerikai gazdaságot pörgeti. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy az amerikai érdek a háború elnyújtása.