Zelenszkij emberei már az ukrán nőket gyalázzák, mert nem akarnak meghalni

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.11.
Ukrainian soldiers stand at their position in the Donetsk region, on December 10, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Érzékeny virágoknak nevezte az ukrán nőket a Nép Szolgája párt képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy a férfiak a fronton az életüket áldozzák Ukrajnáért, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában. Felszólította a külföldre menekült nőket, hogy menjenek haza, és álljanak be a seregbe. Arra is utalt, hogy törvényben is el lehetne rendelni a nők besorozását. Bezugla, persze, képviselőként nem katona. Korábban arról nyújtott be törvényjavaslatot, hogy a parancsnokok lelőhessék azokat a katonákat, akik nem engedelmeskednek.
Vágólapra másolva!

A nők besorozásáról írt Facebook-oldalán az ukrán parlament egyik képviselője. Marjana Bezugla szerint nem igazságos, hogy az ukrán férfiak nem hagyhatják el az országot, és a fronton kell harcolniuk, miközben az ukrán nők szerelmi kalandokat keresnek Európában.

A Nép Szolgája párt képviselője

felszólította a külföldre menekült ukrán nőket, hogy térjenek haza Ukrajnába, és csatlakozzanak a hadsereghez

– írta meg a Kárpáti Igaz Szó.

Bezugla szerint, ha a nők is kivennék a részüket az oroszok elleni harcból, akkor azzal hatalmas terhet vehetnének le a férfiak válláról. Hozzátette, hogy a besorozás nem azt jelenti, hogy a nőket a frontra kell küldeni. Szerinte vannak olyan beosztások is a hadseregben, ahol nem kell harcolni, de hasznára lehetnek a hölgyek az országnak.

Ukrán katonák a Donyecki területen 2023. december 10-én, Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Ha a nők is besegítenek, akkor lehetőség lenne megnyitni a határokat mindkét nem számára

– írta a Facebook-posztban Bezugla.

Rettegnek a besorozástól az ukrajnai nők - katonai nyilvántartásba kerülnek az egészségügyben dolgozók

Októbertől az orvosoknak és a gyógyszerészeknek is kötelező nyilvántartásba vétetniük magukat. A nőknek is. Az Ukrán Fegyveres Erőknél jelenleg 42 ezer nő szolgál, közülük több mint ötezer a fronton.

A bejegyzést természetesen elárasztották a kommentek, sokan érdeklődtek a nők besorozásának részleteiről.

A legtöbb kérdést azzal kapcsolatban tették fel, hogy törvénybe lesz-e foglalva, hogy a besorozott nőket csak a hátországba oszthatják be katonai szolgálatra? Ez azt jelenti, hogy sok ukrán nő tart tőle, hogy ha besorozzák, akkor végül tényleg a frontra küldik őket.

Marjana Bezugla válasza nem volt megnyugtató. A képviselő egy rosszindulattal és szarkazmussal átitatott bejegyzésben a következőt válaszolta:

A mi kis virágaink nem nehézségekre születnek, hadd húzzanak minden terhet a férfiak, a mi kis virágainknak Európában jobb. Bezugla 2022-ben arról nyújtott be törvényjavaslatot, hogy a parancsnokok lelőhessék azokat a katonákat, akik nem teljesítik a parancsot.

Legutóbb októberben volt hangos az ukrán média a nők mozgósításáról szóló hírektől. Akkor egy ukrán ügyvéd, Anzsela Vaszilejszka hívta fel a figyelmet egy rádióinterjúban arra, hogy a nők mozgósításáról szóló törvényben nem szerepel, hogy a terhesség okot ad a katonai szolgálat halasztására - írja a Világgazdaság.