Itt a vége: Ukrajnának drámai lépést kellett tennie

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.08.,
Ukrainian servicemen of the 123rd Territorial Defense Brigade prepare to fire a mortar over the Dnipro River toward Russian positions, in an undisclosed location in the Kherson region, on November 6, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. While Ukraine's recapture of Kherson city last November was a shock defeat for the Kremlin, Russian forces on the opposing bank still control swathes of territory and shell towns and villages they retreated from. The Dnipro, Europe's fourth-longest river and a historic trading route, has become a key front since Ukrainian troops pushed Russian forces back over its banks in the south last year. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Vágólapra másolva!
Újra válságban van Ukrajna elektromos áram ellátása: a tavaly télen megrongálódott energetikai infrastruktúrát az ukrán kormány csak részben állította helyre, és a jelek szerint azokat sem teljeskörűen, egyre több ugyanis a vészleállás az erőművekben. Az Ukrenergo ezért sürgős segítséget kért három szomszédos országtól.
Vágólapra másolva!

Az Ukrenergo november 22-én este sürgős energiasegítséget kért Szlovákiától, Lengyelországtól és Romániától – ezt Volodimir Kudritszkij, a vállalat igazgatótanácsának elnöke jelentette be az Ukrinform tájékoztatása szerint. A vezető elmondta:

amíg a fagyos időjárás tart, addig állandósulni látszik az energiahiány Ukrajnában, ezért a gyorssegéllyel nem oldódott meg a probléma.

Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban több erőműben is vészhelyzeti javításra került sor meghibásodások miatt. Ezek minden valószínűség szerint arra vezethetők vissza, hogy

a tavaly télen a háborús csapások során megrongálódott erőművek helyreállítását Kijev nem végezte el, vagy ha igen, akkor nem megfelelő minőségben.