Washington Post: Egy ukrán ezredes szerepet játszott az Északi Áramlat felrobbantásában

Északi Áramlat elleni merénylet
Vágólapra másolva!
Egy magas rangú ukrán katonatiszt, akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival, központi szerepet játszott az Északi Áramlat földgázvezeték tavalyi felrobbantásában - állítják ukrajnai és más európai tisztviselők, valamint a titkos művelet részleteit ismerő személyek.
Vágólapra másolva!

A tiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot szolgáltatja arra, hogy Ukrajna katonai és biztonsági vezetése részt vett egy ellentmondásos szabotázsakcióban, amely több büntetőeljárást is kiváltott, és amelyet amerikai és nyugati tisztviselők az európai energetikai infrastruktúra elleni veszélyes támadásnak neveztek.

Roman Cservinszkij, egy kitüntetett 48 éves ezredes, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált, volt az Északi Áramlat művelet "koordinátora", aki a logisztikát és a támogatást irányította egy hatfős csapat számára, amely hamis személyazonosság alatt bérelt egy vitorlást, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken.

Forrás: Origo

2022. szeptember 26-án három robbanás hatalmas szivárgást okozott az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba vezetnek a Balti-tenger alatt.

A támadás következtében a tél közeledtével a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlenül.

Cservinszkij állítólag nem egyedül cselekedett; a tiszt magasabb rangú ukrán tisztviselőktől kapott utasításokat, akik végül Valerij Zaluzsnyij tábornoknak, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztjének jelentettek - mondták a művelet végrehajtásának módját ismerő személyek.

Az ukrán kormány szóvivői nem válaszoltak a Cservinszkij részvételével kapcsolatos kérdésekre.

Cservinszkij részvétele az Északi Áramlat elleni merényletben ellentmond Zelenszkij nyilvános tagadásának az üggyel kapcsolatban.

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat" - mondta Zelenszkij egy júniusi sajtóinterjúban, reagálva a The Washington Post beszámolójára, miszerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség már a támadás előtt tudomást szerzett Ukrajna terveiről.

Az "Északi Áramlat-műveletet" azonban úgy tervezték, hogy Zelenszkijt távol tartsák tőle - mondták a műveletet ismerő személyek - írja a The Washington Post.