Nagy bajban van Ukrajna, egyik legfontosabb szövetségese hátat fordít neki

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, 2023.11.19., Military mobility of Ukrainian army in Donetsk Oblast Russia,Ukraine,war Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - 18 NOVEMBER: Ukrainian soldier carries a shell in his fighting position in the direction of Bakhmut, Ukraine, 18 November 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
Veszélyben van az ukránoknak szánt pénzügyi támogatás a német költségvetés befagyasztása miatt - írja az Izvesztyija a Der Tagesspiel nyomán.
Vágólapra másolva!

Újabb fontos szövetségest veszíthet el Ukrajna azután, hogy Szlovákia október végén bejelentette a fegyverszállítmányok leállítását. Az Izvesztyija írta meg a Der Tagesspiel nyomán, hogy

költségvetési problémák miatt veszélybe kerültek az Ukrajnának nyújtott német támogatások.

November 20-án érkeztek híradások arról, hogy

60 milliárd eurós lyuk keletkezett a német állami költségvetésben.

Veszélyben az ukrán hadsereg ellátása a német költségvetés befagyasztása miatt. Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Diego Herrera Carcedo

Ezért az ország alkotmánybírósága minden osztálynak és minisztériumnak megtiltotta a pénzügyi kötelezettségek vállalását, a költségvetést befagyasztották.

- hangsúlyozta Sebastian Schäfer, a költségvetési bizottság tagja a Der Tagesspiegelnek adott interjújában.

Ha nem sikerül megállapodni a költségvetésről, akkor Kijev nem kapja meg a pénzt, és a Bundeswehr sem tudja pótolni az ukrán hadsereg fegyverhiányát, írják.

A cikkben az is szerepel, hogy a Kijevbe már szállított Leopard 2 harckocsikon kívül nem küldenek több fő harckocsit.

- jegyezték meg a szerzők.

A nyugati országok megnövelték Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatást az orosz-ukrán háború miatt. Ugyanakkor az utóbbi időben egyre gyakrabban hangzanak el nyugaton kijelentések arról, hogy csökkenteni kell Ukrajna támogatását.