Elítélték az USA kábítószer-ellenes hatóságának két vezetőjét

dea
Vágólapra másolva!
Egy szövetségi esküdtszék szerdán elítélte az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatóságának (DEA) két vezetőjét, amiért bizalmas információkat szivárogtattak ki védőügyvédeknek egy vesztegetési per részeként. Mindez veszélyeztette a tengerentúli informátorok életét.
Vágólapra másolva!

A manhattani esküdtszék bűnösnek találta John Costanzo Jr. és Manny Recio-t vesztegetés és hivatali csalás vádjában egy kéthetes tárgyalás után. Az ügy rávilágított a DEA kormányzati titkokkal való visszaéléseire.

- mondta Emily Deininger helyettes államügyész.

Recio és Costanzo nem az elsők, akiket hasonló okok miatt ítéltek el. Több mint egy tucatnyi DEA-ügynök van, akiket az elmúlt években szövetségi vádak alapján bíróság elé álltak, többek között kolumbiai kartellekhez köthető pénzmosás miatt.

Egy másik ügynöknek januárban kell bíróság elé állnia azzal a váddal, hogy 250 000 dollár (88 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy maffiacsalád védelméért a New York állambeli Buffalóban.

Recio 2018-ban nyugdíjba vonult a DEA-tól, és magánnyomozóként kezdett ügyfeleket toborozni.

Recio többször megkérte Costanzót, hogy kérdezzen le neveket egy bizalmas DEA-adatbázisban, hogy naprakész legyen az új munkaadóit érdeklő szövetségi nyomozásokkal kapcsolatban.

A nagy horderejű letartóztatások időzítését is egyeztették és azt is, hogy 2019-ben pontosan mikor tervezik az ügyészek, hogy vádat emelnek Alex Saab üzletember ellen, aki Venezuela egyik leghírhedtebb maffiózója és feltehetően az ország elnökével, Nicolas Maduróval is kapcsolatban áll.

Az ügyészek szerint cserébe Recio titokban 73 000 dollár (25 millió forint) értékben adott különféle juttatásokat Costanzónak, többek között repülőjegyeket.

A rendszer közvetítőkre támaszkodott

Köztük volt Costanzo apja, aki maga is nyugalmazott és kitüntetett DEA-ügynök volt, és az ügyészség szerint hazudott az FBI-nak. Az ügyészek szerint Costanzo és Recio hamis számlákat és egy olyan céget is használt, amely a címét UPS-üzletként tüntette fel, hogy a kenőpénzek kifizetése tisztának tűnjön - írta az AP.

Recio és Costanzo régóta tagadják a vádakat

Ügyvédeik szerint az ügyészek nem tudták összekapcsolni a kifizetéseket a kiszivárogtatásokkal, és a nyomozást spekulatívnak és hanyagnak állították be.

- mondta Marc Mukasey védőügyvéd az esküdteknek összefoglalójában.

A védelem a koronatanú Jorge Hernández szavahihetőségét is támadta, aki hivatásos bűnöző és besúgó volt

Hernández, egy izmos, kopasz fejű alak, akit tekegolyó becenév alatt ismertek.

Évekkel ezelőtt a DEA feketelistára tette informátorként, és kivégeznék, ha valaha is visszatérne szülőhazájába, Kolumbiába.

A két vádlott hidegen fogadta az ítéletet, amelyben bűnösnek találták őket négy vádpontban.