200 gyerek meghalt, börtönbe kerül a köhögés elleni szirupot gyártó cég vezetője

kszirup
Újabb szirupról bizonyosodott be, hogy mérgező anyagokat tartalmaz (a képillusztráció)
Vágólapra másolva!
Ítélet született az indonéziai köptető szirup ügyében. A gyógyszergyártó cég köhögés elleni szirupja több mint 200 gyermek halálával hozható összefüggésbe.
Vágólapra másolva!

Két év börtönbüntetést kaptak, és 1 milliárd indonéz rúpia (63 056 dollár; 51 786 font) pénzbírságot szabtak ki a cég vezetőire - írta a BBC.

A cég tagadja a gondatlanságot, és fontolgatja a fellebbezést az ítélet ellen.

Az Afi Farma nevű céget azzal vádolták, hogy túlzott mennyiségű mérgező anyagot tartalmazó, köhögés elleni szirupokat gyártott.

Az ügyészek eredetileg kilenc évig terjedő börtönbüntetést kértek az Afi Farma vállalat vezérigazgatójára, Arief Prasetya Harahapra, valamint hét évre a Farfi Farma vezetőjére és a többi vádlottra.

Az ügyészség szerint 2021 októbere és 2022 februárja között a vállalat két tétel propilénglikolt kapott, amelyet a köhögés elleni szirup készítéséhez használnak.

Ezek a tételek 96-99 százalékban etilénglikolt tartalmaztak. Mindkét anyagot oldószerek adalékanyagaként használják.

Míg a propilén glikol nem mérgező, és széles körben használják a gyógyszerekben, kozmetikumokban és élelmiszerekben, az etilénglikol mérgező, és festékekben, tollakban és fékfolyadékban használják.

A vállalat nem vizsgálta a köhögés elleni szirupban használt összetevőket, és
ehelyett a beszállítójától kapott minőségi és biztonsági tanúsítványokra hagyatkozott.

A cég ügyvédje azt mondta a BBC-nek, hogy Indonézia kábítószer-ellenes hatósága, illetve a gyógyszerfelügyeleti hatóság nem követeli meg a gyógyszergyártóktól, hogy szigorúan teszteljék a gyógyszereket és az összetevőket.